Čtvrtek, 28. března 2024

Myslivci budou smět v Česku lovit bobra evropského

Myslivci budou smět v Česku lovit bobra evropského

Na části českého území budou smět myslivci lovit bobra evropského. Tento zvlášť chráněný druh živočichů působí ve vybraných lokalitách velké škody. Týká se to především jihočeských rybničních oblastí. Opatření obecné povahy, které odlovy umožní, musí ještě schválit dotčené orgány. Těmi jsou krajský úřad, správa CHKO a úřad vojenského újezdu Boletice. ČTK o tom informovala zooložka Jana Uhíková z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

České území se podle Programu o péče bobra evropského dělí na tři části. Zóna A klade velký důraz na ochranu a rozvoj této populace. V zóně B by měl žít bobr v lokalitách, kde nepůsobí hospodářské škody. Odlov se bude týkat zóny C, která se nachází z drtivé části v Jihočeském kraji.

"Návrat bobra do současné evropské krajiny s sebou přináší celou řadu konfliktních situací - hrabání nor v hrázích, zaplavování pozemků, kácení dřevin nebo likvidaci zemědělských plodin. Někde může způsobit škody značného rozsahu," uvedla Uhlíková.

Odlov bobra by neměl být sezoně omezen. Uhlíková dodala, že však záleží na patřičném orgánu dotčené oblasti, jaká pravidla pro myslivce nastaví. Bobr evropský začal do Česka migrovat ze zahraničí v 70. letech minulého století. Místní biotop mu pro život vyhovuje, navíc mu Česko poskytuje další výhodu. "Prakticky se zde nevyskytují jeho přirození predátoři jako vlci, medvědi a rysi," řekla Uhlíková. Bobra by mohli eliminovat i konkurenti. Představuje je především ondatra, ale také její výskyt je minimální.

Nyní žije v tuzemsku podle odhadu asi 3500 bobrů evropských. Za týden může jedinec urazit ve vodních tocích vzdálenost až 80 kilometrů. "Bobr do naší krajiny patří, ale nemůže žít všude," uvedla Uhlíková.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů