Středa, 24. dubna 2024

MŽP plánuje dát neziskovkám více peněz na ekologické projekty

MŽP plánuje dát neziskovkám více peněz na ekologické projekty

Na projekty nestátních neziskových organizací (NNO) půjde z rozpočtu ministerstva životního prostředí (MŽP) více peněz než v minulosti. Příští rok mohou získat, pokud uspějí ve výběrových řízeních, až 12 milionů korun. Vyplývá to ze zjištění ČTK. V době, kdy resortu šéfoval exministr Tomáš Chalupa (ODS) a čelil časté kritice "nevládek", finanční podpora ekologických projektů prudce klesla. Zatímco v roce 2009 převyšovala 23 milionů korun, v roce 2012 se snížila na pět milionů a loni na čtyři miliony korun. Pro letošek činí osm milionů.

MŽP se tak stalo v minulých letech resortem, který vykázal jeden z nejvyšších poklesů výdajů určených na podporu projektů nestátních organizací. Opakovaně to kritizovala i rada vlády pro NNO.

"Je potřeba říct, že se nejedná o 'podporu nevládkám'. Podpora se uskutečňuje na základě otevřeného dotačního výběrového řízení, kdy organizace předloží projekt. Ten je pak v konkurenci ostatních předložených projektů expertně posuzován, a pokud je úspěšný, obdrží organizace na jeho realizaci dotaci MŽP," odpověděla ČTK mluvčí MŽP Petra Roubíčková.

Původně vyčlenilo MŽP pro letošek čtyři miliony korun. Po neúspěchu kritizovaného projektu na likvidaci černých skládek, který vyhlásilo bývalé vedení, se necelé čtyři miliony přesunuly právě na projekty nevládních organizací. "V příštím roce se počítá s dalším navýšením o čtyři miliony korun, to znamená na 12 milionů. Navýšení bylo možné snížením výdajů ze státního rozpočtu na technickou asistenci OP Životní prostředí. To znamená, že nebylo nutné navýšit státní rozpočet," řekla mluvčí.

Projekty, které organizace předkládají, musejí ladit tematicky tak, aby naplňovaly vybrané strategické dokumenty, například státní politiku životního prostředí ČR 2012-2020 nebo strategický rámec udržitelného rozvoje ČR. Zaměřují se například na podporu biodiverzity, kosení orchidejových luk, péče o mokřady, budování naučných stezek nebo environmentální výukové programy pro děti a mládež a vydávání odborných publikací a časopisů.

Dotační podpora v naprosté většině případů kryje 70 procent rozpočtu konkrétního projektu. To znamená, že zbývajících 30 procent musí do něj organizace vložit z vlastních zdrojů, nebo sehnat peníze od jiných donorů. Hotové projekty se od roku 1997 zveřejňovaly na ministerském webu, Za Chalupova působení se ale přestaly aktualizovat. Podle Roubíčkové se má databáze opět obnovit.

Exministra Chalupu nevládní organizace označily, když loni v červnu po dvou a půl letech končil ve funkci, za nejhoršího ministra životního prostředí v české historii. I současný šéf ministerstva Richard Brabec (ANO) se už ale s ekology několikrát střetl. Například tento čtvrtek vydalo Hnutí Duha tiskovou zprávu nazvanou "Ministr Richard Brabec: Recyklaci prostě NEchceme!". Kritizovalo negativní pozici Česka k návrhům Evropské komise na budoucí zvýšení recyklace. Úřad se proti tomu ohradil s tím, že hnutí podsouvá veřejnosti vlastní názor jako Brabcovu citaci a manipuluje ji.

Šárka Mrázová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů