Úterý, 19. března 2024

Řekové chtějí těžit svoji ropu a zemní plyn

Řekové chtějí těžit svoji ropu a zemní plyn

Řecko očekává, že by mohlo podepsat smlouvy na první významné průzkumné ropné vrty v západních a jižních vodách do října 2015. Tendr by měl být vyhlášen ještě tento měsíc a zájemci budou mít šest měsíců na podání nabídek.

Atény se již v minulosti snažily najít velké zásoby ropy a zemního plynu, avšak bez úspěchu. Zájem o průzkum obnovila dluhová krize.

Řecko nabídne v tendru 20 těžebních bloků v pobřežních vodách Jónského moře a jižně od ostrova Kréta o rozloze více než 200.000 kilometrů čtverečných. Země již také schválila žádost italské energetické firmy Enel, která chce hledat ropu ve třech oblastech na pobřeží.

Řecko loni utratilo za dovoz paliva 15,6 miliardy eur (428,5 miliardy Kč), což je zhruba 8,6 procenta hrubého domácího produktu. Země si slibuje, že nové projekty na průzkum těžby ropy by mohly v příštích 30 letech přilákat investice ve výši cca 150 miliard eur.

V květnu Atény udělily koncesi na zkušební ropné vrty ve třech oddělených oblastech v pobřežních vodách i na pevnině skupinám, jejichž součástí je největší řecká ropná rafinerie Hellenic Petroleum, jediný ropný producent v zemi Energean Oil & Gas, italský Edison a irský Petroceltic.

ZDROJ: www.prumysldnes.cz, kráceno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů