Čtvrtek, 25. dubna 2024

O čem se někde jen mluví, jinde už naplno funguje

Letos měla soutěž TOP Odpovědná firma svoji regionální premiéru, a sice v Olomouckém kraji. Pokud se nový koncept osvědčí, mohly by v příštích letech přibýt místní kategorie i v dalších krajích...

O čem se někde jen mluví, jinde už naplno funguje

Staré Město na Šumpersku u polských hranic je sice krásný kout České republiky s nádhernou přírodou, ale lokalita je to zapadlá a o práci je tu nouze. Málokdo se sem hrne a úspěšné firmy aby tu člověk pohledal. Lehce se tady nežije ani nepodniká "Nikam jinam přesídlovat nebudeme. Tenhle kraj nás potřebuje, mnoho zdejších lidí u nás našlo zaměstnání," říká Martin Hutař, jednatel společnosti Pro-bio, která si městečko odříznuté od hospodářských center vybrala jako dobré místo pro svůj byznys. "Jsme vlastně náplava. Sem jsme se přistěhovali, protože se nám tu líbí, protože je tu klid a nebojujeme tu s žádnými velkoměstskými nešvary," dodává.

Výrobce a dodavatel biopotravin se stal letos vítězem zcela nové kategorie v soutěži TOP Odpovědná firma. Získal titul Odpovědná firma Olomouckého kraje 2014, cenu společnosti Tesco SW. Z Olomoucka se přitom letos do celostátního kola přihlásilo 55 velkých a 10 malých firem, z nichž se pak - ovšem podle odlišných kritérií zohledňujících zejména místní hlediska - vybíral nejlepší podnik regionu.

Společnost Pro-bio má zodpovědnost zakotvenou přímo v povaze svého podnikání. Ekologické zemědělství, jemuž se věnuje, nesmí drancovat půdu, musí zachovávat její úrodnost. Firma minimalizuje spotřebu neobnovitelných zdrojů energie. Svou základnu vybudovala nikoliv na zelené louce, ale rekultivací brownfieldu - zrekonstruovala si starou budovu textilky. "Už jsme rekultivovali dvacet tisíc metrů čtverečních ploch," říká Martin Hutař.

Podnikat zodpovědně je přirozené

"Ale důvodem není účast v nějakých soutěžích. Takto podnikat nám připadá naprosto přirozené," vysvětluje pětapadesátiletý zemědělský inženýr, který podle svých slov při podnikání používá hlavně selský rozum.

"Všichni, kdo tu podnikali v minulosti, se aktivně zapojovali do místního dění. Podnikatelé se tu musí angažovat, aby byly kvalitní silnice i školy, aby tu byla školka, aby byly byty pro zaměstnance. Fungovalo to tak po celé minulé generace, tak proč by to nešlo teď," je přesvědčen Martin Hutař.

Vznik regionální kategorie v Olomouckém kraji při ceně TOP Odpovědná firma jednatel společnosti Pro-bio velmi vítá. "Pro nás je každá podpora velmi cenná. Mnoho lidí chápe, že biopotraviny a ekologické zemědělství jsou opravdu náročné podnikání. Ale jsou i takoví, kteří nás považují za podvodníky, třeba na základě špatných zkušeností odjinud. Takže každá forma, díky které můžeme dát vědět, že svoji práci děláme poctivě a zodpovědně, je pro nás dobrá," vysvětluje.

Podle něj není nijak překvapivé, že regionální kategorie vznikla jako první právě na Olomoucku. "Poslední dobou se zdejší reprezentace hodně snaží podpořit střední podnikání. A menší firmy na Olomoucku jsou opravdu aktivní," dodává Martin Hutař.

Co odhalil průzkum

První regionální kategorie vznikla letos při soutěži TOP Odpovědná firma jako odezva na volání po větší podpoře drobnějšího podnikání. Už jedenáctý ročník prestižní ceny, kterou uděluje platforma Byznys pro společnost, se tak dostane ještě blíže k malým a středně velkým podnikům. Pokud se regionální koncept osvědčí, mohly by v příštích letech přibýt místní kategorie i v dalších krajích.

"Na Olomoucku se tentokrát potřeba regionální ceny potkala se speciálním elektronickým průzkumem ke společenské zodpovědnosti firem, na němž se podílela i Moravská vysoká škola Olomouc," informuje za pořadatele zástupkyně ředitele soutěže Táňa Chudáčková. Průzkumu se zúčastnilo 351 malých a středních podniků z Olomouckého kraje. Ukázal, že i když se ke znalosti konceptu společenské odpovědnosti firem hlásí jen 23,7 procenta respondentů, naprostá většina, přes 92 procent, jej svými aktivitami přirozeně naplňuje. Více než tři čtvrtiny firem, jež se do průzkumu zapojily, ctí nějaké zásady nad rámec zákonných povinností a promítají je do způsobu svého podnikání. Většinou se angažují v podpoře sportovních a kulturních aktivit nebo vzdělávání, kladou důraz na rozvoj svých zaměstnanců, pomáhají dobročinným organizacím. Méně se jich věnuje ochraně životního prostředí či památek.

"Malé a střední firmy dokážou díky své dynamice výrazně zlepšit využití hospodářského potenciálu regionu a přispívají k jeho sociální stabilizaci. Jestliže se tyto firmy chtějí dlouhodobě v nějakém regionu rozvíjet, tak se musejí chovat odpovědně. Ty nejmenší začínají většinou péčí o své zaměstnance, ale s rostoucími možnostmi investují i do okolní komunity. Výzkum ukázal, že to malé a střední podniky většinově vnímají jako svou přirozenost," komentuje generální ředitel společnosti Tesco SW Josef Tesařík.


Mění se společenská atmosféra i soutěž

Odpovědná firma Olomouckého kraje ovšem není jedinou novou kategorií letošního ročníku prestižní soutěže. Přibylo více novinek, které se objevují v souladu s vývojem pohledu na to, co všechno by mělo obnášet odpovědné podnikání. "Když cena před jedenácti lety začínala, vyhodnocovali se zpočátku pouze největší firemní dárci, kteří věnovali peníze na společensky potřebné projekty. Od té doby se ale pohled na společensky odpovědné podnikání hodně změnil a objem věnovaných peněz už nemůže být rozhodující," objasňuje mluvčí projektu Veronika Němcová.

Mezi vyhodnocenými už dávno nejsou jen nadnárodní giganty. Dělat dobré věci pro své obchodní partnery, klienty, zaměstnance i pro okolí umí také malé společnosti, přičemž často se jedná o rodinné firmy.

"Změna společenské atmosféry se promítá do všech oblastí podnikání," souhlasí Eva Svobodová, generální ředitelka Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR. Podle ní se dnes firmy posuzují nejen podle svého hospodářského výsledku, ale také podle toho, zda jsou přínosem pro region, v němž působí, zda přicházejí s inovacemi ve výrobě či službách. Obzvlášť se cení, zda firma přežila i své neúspěchy a krizová období.

"Odlišnému pohledu na podnikání firem odpovídají i nové soutěže a ceny, které vyhlašuje i naše asociace. Třeba ocenění pro české podnikatelky, řemesla nebo rodinné firmy," dodává Svobodová. Zcela jasnou proměnu podnikatelského prostředí ilustrují i některá čísla, která uvádí. Zatímco dříve podnikali zejména muži a podnikatelky byly spíše bílými vránami, v loňském roce začalo v České republice podnikat 700 mužů a kolem 10 tisíc žen.

Firma vstřícná k postiženým lidem

Jednou z letošních novinek je i kategorie Firma vstřícná k osobám se zdravotním postižením. Mezi podniky, které umí pracovat s handicapovanými lidmi ve svůj i jejich prospěch, se jako nejlepší vyloupl loňský vítěz hlavní ceny TOP Odpovědná velká firma 2013, společnost Siemens.

"Ve všech našich provozovnách pracuje na 130 lidí s postižením. Snažíme se vytvářet pro handicapované zaměstnance dobré pracovní podmínky a informujeme o vhodných pracovních místech pro lidi s tělesným i mentálním postižením. Spolupracujeme s úřady práce i s nevládními organizacemi," vypočítává mluvčí Siemensu Mariana Kellerová. Pro management připravila společnost před pár týdny speciální seminář s informacemi, jak postupovat při zaměstnávání lidí s postižením, aby si šéfové v konkrétních situacích věděli rady.

V ostravské provozovně firmy Siemens našla práci i jednatřicetiletá Magda Majo, která je kvůli dětské mozkové obrně trvale připoutána na invalidní vozík. "Když nepočítám různé chráněné dílny, tak je to moje vlastně první úplně normální práce," říká. Žena s maturitou, znalostí němčiny a italštiny, hledala zaměstnání přes dva roky. Dostávala jen drobné nekvalifikované práce domů, vhodné jako přivýdělek. Jinak vesměs narážela na to, že firmy nebyly bezbariérové.

"Samozřejmě mě nekvalifikovaná práce neuspokojovala, a navíc mi chyběl kontakt s lidmi," říká Magda Majo. Dnes kontroluje pomocí speciálního softwaru faktury pro německé klienty. Přístup společnosti Siemens si nemůže vynachválit. "Dostala jsem notebook, abych v případě nepříznivého počasí mohla pracovat z domova. Mám na pracovišti speciálně nastavitelný stůl, abych k němu mohla bez potíží najet s invalidním vozíkem. Protože mám také potíže se zrakem, dostala jsem větší monitor. To všechno je pro mě obrovská pomoc. Ani jsem si neuměla představit, že budu jednou takto normálně pracovat. A v Siemensu nejsem zdaleka jediná s takovým postižením," je nadšená Magda Majo. "Všude se o integraci jenom mluví, v Siemensu opravdu funguje," dodává.


Jak soutěž ovlivňuje trendy v podnikání

Za jedenáct let prošlo soutěží TOP Odpovědná firma téměř tisíc firem. Přihlášené podniky a projekty posuzuje 80 hodnotitelů.

Letos přihlásilo 101 společností celkem 164 projektů.

V letošním jedenáctém ročníku přibyly čtyři nové kategorie: Diverzita, Firma vstřícná k osobám se zdravotním postižením, Odpovědný reporting, Odpovědná firma Olomouckého kraje.

Reportování o aktivitách v oblasti CSR (Corporate Social Responsibility - společenská odpovědnost firem) bude u velkých společností během několika příštích let povinností. Měly by umět doložit, co o sobě říkají. Nová kategorie soutěže jim umožní reporting do té doby dobře zvládnout. Podle pořadatelů však firmy samy cítí potřebu informovat o sobě transparentně.

Kategorie Diverzita reflektuje široké společenské téma. Zvítězila v ní společnost IBM Česká republika s projektem zaměřeným na velmi širokou cílovou skupinu. Nevěnuje se jen rodičům, ženám, handicapovaným lidem, skupině pracovníků starších padesáti let nebo studentům, jak bývá běžné, ale snaží se nabídnout rovné příležitosti pro každého zaměstnance.

AUTOR: Ivana Gračková

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů