Úterý, 19. března 2024

Jaké jsou perspektivní obory v Číně pro české exportéry?

Jaké jsou perspektivní obory v Číně pro české exportéry?

Stále platí strojírenství, potravinářství, luxusní zboží a zdravotní technika. A dále nové obory, jako jsou biotechnologie či nanotechnologie, moderní materiály, zařízení, která spoří energii a jsou šetrná, technologie pro recyklaci, čištění vzduchu a obnovitelné zdroje energie. Nově se do popředí dostává letecký průmysl včetně řízení leteckého provozu, výstavba letišť a podobně. Rekonstruují se totiž letiště, ale stavějí se a budou stavět i nová v oblastech západní a jihozápadní Číny. Souhrnně se dá říci, že Číňané stojí hodně o moderní produkty s vysokou kvalitou. Běžnou produkci si umí čínská strana vyrobit sama.

V Číně fungují pětiletky, jaké má ta současná priority?

Vláda chce řešit energetiku, protože její průmysl spotřebovává hodně energie. Preferuje rozšíření a zlepšení sociální a zdravotní péče, modernizaci zemědělství, aby bylo efektivnější. A musejí také řešit bydlení, protože se lidé hodně stěhují z venkova za prací. Preferují rozvoj výzkumu a vývoje. A znečištěné ovzduší vede ke snaze ochrany životního prostředí. Ve vládních dokumentech se opakují oblasti jako recyklace opadů, znečištění půdy a vody.

Cesta k zelené politice

Čína je největším producentem skleníkových plynů a emisí ze spalování fosilních paliv a nedávno předstihla i Evropskou unii s nejvyšší mírou znečištění v přepočtu na hlavu. To vedlo Čínu na konferenci o klimatu v OSN k prohlášení, že se chce spolu s USA stát lídrem v oblasti ekologicky šetrné ekonomiky. Země se proto bude snažit co nejrychleji stanovit absolutní limit pro emise skleníkových plynů. Nedávno také prohlásila, že do roku 2020 sníží emise oxidu uhličitého na jednotku HDP o 50 % oproti roku 2005. Cestou k cíli bude snížení spotřeby určitých forem uhlí a stabilizace emisí z ocelářského a cementářského průmyslu spolu s rozvojem spotřeby nefosilních zdrojů.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů