Úterý, 16. dubna 2024

Sněmovna podpořila změny formulací v zákoně o ekologických datech

Sněmovna podpořila změny formulací v zákoně o ekologických datech

Sněmovna podpořila novelu, kterou chce vláda více přiblížit formulace v zákoně o právu na informace o životním prostředí příslušné unijní směrnici. Novela má především upravit definice a pojmy v zákoně, aby se Česko vyhnulo sankcím od Evropské komise. Před dalším schvalováním podle dnešního rozhodnutí poslanců novelu projedná sněmovní výbor pro životní prostředí.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) poslance ujistil, že novela nepřináší žádné věcné změny. Novela má platit od září příštího roku.

Nad dikcí novely se pozastavil předseda poslanců ODS Zbyněkj Stanjura. Jako příklad citoval definicí pojmu interoperabilita, kterou je podle vládní předlohy "možnost kombinace prostorových dat a vzájemné komunikace mezi službami založenými na prostorových datech bez opakovaných ručních zásahů tak, aby bylo dosaženo soudržného výsledku a aby byla zvýšena přidaná hodnota prostorových dat a služeb založených na prostorových datech".

Stanjura přiznal, že on ani další občanští demokraté nevědí, o čem toto ustanovení je, a neúspěšně žádal o jeho objasnění. "Není to česky, není tomu rozumět. Jsme v tomto případě bruselštější než Brusel," prohlásil předseda poslanců ODS.

Zákon o právu na informace o životním prostředí má zajistit shromažďování těchto údajů státními organizacemi, krajskými úřady nebo obcemi, a také poskytování těchto dat na vyžádání. Požadovat lze například informace o míře hluku, prachu či emisí emisí v konkrétní lokalitě. Žádat lze rovně informace o vlivu staveb na životní prostředí nebo o využívání přírodních zdrojů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů