Úterý, 19. března 2024

Energetická dohoda EU je i český úspěch

Energetická dohoda EU je i český úspěch

Evropská unie má za sebou náročnou zkoušku, která prověřila vůli členských států ke kompromisnímu řešení. Po několikaměsíčních jednáních bylo koncem minulého týdne na Evropské radě jasné, že pokud chce osmadvacítka dospět k dohodě o klimatu a energetické politice, každý stát musí slevit ze svých požadavků. I přes jednotlivé národní zájmy se podařilo vyjednat cíle, které jsou sice ambiciózní a jdou dále než dosavadní plány USA nebo asijských zemí, zároveň jsou však cíli realistickými a poskytují jistotu pro ochranu evropského průmyslu a předvídatelnost investičního prostředí.

Česko během tvrdého vyjednávání dokázalo hájit zájmy vysoce průmyslové země. V konfliktních otázkách jsme vybojovali záruky, že nedojde k přenesení závazných cílů pro energetickou účinnost a energii z obnovitelných zdrojů z evropské na národní úroveň. Zároveň jsme získali jednoznačnou garanci suverénního rozhodování o vlastním energetickém mixu, včetně využívání jaderné energie. Tempo nárůstu využívání obnovitelných zdrojů a snižování energetické náročnosti si tak v naší zemi budeme moci zvolit sami, a to s ohledem na zaměstnanost, přírodní podmínky i rozpočtové možnosti.

V rámci dohody jsme se státy visegrádské čtyřky vyjednali i významný objem solidárních prostředků na podporu inovací a modernizaci ekonomiky v méně vyspělých zemích EU. Z analýz V4 vyplývá, že 50 až 70 miliard korun přinesou po roce 2020 České republice navýšené emisní povolenky a další desítky miliard mohou na své ekologické investice získat firmy ze dvou nových evropských fondů. Nesmíme zároveň zapomínat na roli strukturálních fondů. Ke zvyšování energetické účinnosti české ekonomiky- jedné z priorit naší vlády - jsme pro programové období 2014-2020 vyjednali 60 miliard korun z fondů EU. Další prostředky do této klíčové oblasti přinese spolufinancování z národního rozpočtu a rovněž příjmy z prodeje emisních povolenek. Řadu nákladů na plnění cílů klimaticko-energetického balíčku tak máme pokrytu už nyní, a tak nemůžeme brát vážně výkřiky o nevýhodné dohodě, pro niž ovšem hlasovalo realisticky všech 28 členských zemí EU. Akutní situaci Evropské unie v oblasti klimatu, energetiky i klesající konkurenceschopnosti průmyslu prostě nemůžeme ignorovat. Investovat do řešení těchto problémů bychom proto museli, i kdyby společný evropský balíček nebyl minulý týden schválen. Velká část Evropy a mimoevropských zemí na nás jednoduše čekat nebude. Dohodou naopak dokazujeme, že tolerance, odpovědnost a solidarita jsou cestou k úspěchu.


Bohuslav Sobotka
předseda vlády České republiky

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů