Pátek, 19. dubna 2024

Přírodní památka v zoo má ochránit vzácné horniny i ještěrky

Přírodní památka v zoo má ochránit vzácné horniny i ještěrky

Nová přírodní památka Skály v pražské zoo má ochránit vzácné horniny, rostliny i ještěrky zelené. Její vyhlášení schválila rada hlavního města Prahy, zoo s ní souhlasí, do provozu ani rozvoje zahrady nijak nezasáhne. Rada města o tom informovala v tiskové zprávě. Vyhlášení přírodní památky neomezí ani výběh paovcí ani provoz lanovky, které jsou na jejím území. Pražská zoo má 45 hektarů, přírodní památka bude na necelých dvou.

"Důvodem vyhlášení tohoto území přírodní památkou je zachování významného geologického profilu a významného biotopu a jejich ochrana před možnými negativními vlivy. V tomto území se nacházejí i části stepní vegetace a z fauny se zde vyskytuje zejména ještěrka zelená," uvedl radní Lukáš Manhat (TOP 09) v tiskové zprávě.

Díky přírodní památce se dostane větší ochrany skalám tvořeným sedimenty horniny ordoviku na původním břehu Vltavy. Žijí na něm chráněné druhy bezobratlých živočichů a plazů. Unikátní je také stepní rostlinné společenstvo s trávou kostřavou sivou.

I po vyhlášení přírodní památky budou možné případné opravy oplocení výběhů, cesty i lanové dráhy. "Hranice chráněného území, včetně ochranného pásma, jsou vymezeny tak, že záměr nevyžaduje úpravy stávajících objektů, jmenovitě cesty 'Zakázanka', cesty pod usedlostí Černohouska, tělesa lanové dráhy, teráriua domácích plazů, výběhu a oplocení paovcí," uvedl ve vyjádření pro radu, které má ČTK k dispozici, ředitel zoo Miroslav Bobek.

Případné zásahy do skalních stěn nebo používání biocidů k hubení nežádoucích rostlin nebo živočichů si bude muset nechat zoologická zahrada schválit orgánem ochrany přírody.

Na území Prahy jsou chráněná přírodní území různých typů. Zasahuje tam CHKO Český kras, dále jde o 16 přírodních rezervací a osm národních přírodních památek. Přírodních památek, což jsou většinou malá chráněná území, je na území Prahy 67.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů