Středa, 24. dubna 2024

Nové druhy prvohorních rostlin pomohli v Číně najít čeští vědci

Nové druhy prvohorních rostlin pomohli v Číně najít čeští vědci

Na terénním výzkumu vzácné lokality Wu-ta na severu Číny se podílejí špičkoví čeští paleontologové. Během nedávných prací na ploše 600 metrů čtverečních objevili nové druhy prvohorních rostlin, velké části určitých typů, o jejichž podobě se dosud diskutovalo, a dokonce i téměř celé anatomicky zachované rostliny. Kromě práce v terénu čínským kolegům pomáhají i s expozicí pro vznikající muzeum paleontologie ve městě Wu-chaj, řekl ČTK Josef Pšenička ze Západočeského muzea v Plzni, člen týmu.

"Povede-li se sjednotit všechny výzkumy od roku 2011, kdy se tam s nimi začalo, až do roku 2014, tak dostaneme ucelený obraz toho, jak vypadal prales v téhle oblasti v době nejspodnějšího permu," uvedl. Perm je perioda prvohor, trval před 280 až 225 miliony let.

Podle Pšenicky poskytne dosud prozkoumaná plocha o rozloze už více než 1000 metrů čtvereční dobrý vzorek původní přírody, vědci budou vědět víc o tom, jak vypadala, a také to, jaké tehdy byly životní podmínky, tedy atmosféra, vodní režim v oblasti a podobně. Lokalita Wu-ta se nachází na území lomu a je ohrožena těžbou uhlí.

Podle Pšeničky je lokalita podobná unikátnímu místu Ovčín na Rokycansku, stejně jako na Ovčíně tam rostliny pohřbil na konci prvohor sopečný popel. I proto získá Západočeské muzeum z čínské oblasti vzorky nálezů, a naopak vzorky a fotografie z výzkumů na Ovčíně poskytne čínskému muzeu, které by se ve Wu-chaj mělo otevřít v létě 2015. "Vzorky z Ovčína zatím nejsou takto vystaveny v žádném muzeu ve světě. Část, asi pět kusů, se nachází v depozitářích berlínského muzea pro takzvanou srovnávací kolekci. Toto je jeden z prvních projektů, kdy předpokládáme výměnu vzorků z lokalit," uvedl paleontolog.

Kopat v cenné lokalitě budou vědci ještě příští rok, jedním z mnoha výstupů jejich práce by měl být velký článek do prestižního vědeckého časopisu Nature. Projekt zaštiťuje čínská akademie věd, jež ho také hradí. Z ČR se ho účastní skupina paleontologů z několika institucí, jde o české experty zaměřující se hlavně na oblast prvohorního karbonu. Zastoupeni jsou odborníci ze Západočeského muzea, Akademie věd ČR, Národního muzea a Univerzity Karlovy.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů