Pátek, 29. března 2024

MŽP jde příkladem: chrání ptáky před nárazy do prosklených ploch

MŽP jde příkladem: chrání ptáky před nárazy do prosklených ploch

Ministerstvo životního prostředí se aktivně zapojilo do ochrany ptáků před nárazy do velkých prosklených ploch. Po nárazu do skel kancelářských budov, protihlukových zábran u dálnic či zastávek MHD v Evropě každý rok zahyne až 100 milionů ptáků. Ve spolupráci s ornitology proto MŽP vytipovalo tři nejrizikovější místa na budově úřadu, kde nechalo instalovat speciální ochranné samolepky. U dalších rizikových skleněných ploch pak brání nárazům ptáků vnější žaluzie.

,,Málokdo si uvědomuje, jak je sklo a další podobně průhledné materiály pro ptáky nebezpečné. Ti do zrcadlících se nebo naopak čirých skleněných ploch narážejí a často po nárazu hynou. Řešení je přitom velmi snadné, a to velkou prosklenou plochu dostatečně rozčlenit instalací speciálních samolepek. Proto jsme spolu s odborníky z České společnosti ornitologické na budově MŽP vyhodnotili 3 nejrizikovější místa, kde jsme zaznamenali nárazy ptáků. Na těchto sklech jsme nechali odbornou firmou instalovat ochranné samolepky nebo nárazům ptáků do prosklených tabulí oken zabrání vnější žaluzie," prozrazuje náměstek ministra pro ochranu přírody a krajiny Vladimír Dolejský.

Závažnost problému s nárazy do skleněných ploch je srovnatelná s úhyny ptáků způsobenými dopravou nebo energetikou. Největší riziko pro ně představují zejména transparentní výplně protihlukových stěn podél silnic a železničních koridorů, prosklené zastávky hromadné dopravy, ale i velké skleněné plochy kancelářských budov. Po nárazu do skel v Evropě každý rok zahyne až 100 milionů ptáků. Velké prosklené plochy je proto třeba rozčlenit speciálními polepy např. v podobě geometrických obrazců nebo vertikálních pruhů. Často se užívají i siluety dravců, které se ale neukazují jako příliš účinné.

Na opatření k ochraně ptactva a dalších živočichů bude možné čerpat dotace v novém Operačním programu Životní prostředí 2014-2020. Návrh operačního programu má nyní na stole ke schválení Evropská komise. Čerpání finančních prostředků z něj bude možné od roku 2015.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů