Čtvrtek, 25. dubna 2024

Dva hlavní koordinátoři dálkových cyklotras spojili síly pod značkou Česko jede

Dva hlavní koordinátoři dálkových cyklotras spojili síly pod značkou Česko jede

Nadace Partnerství a Asociace měst pro cyklisty podepsaly dnes dohodu, ve které se zavázaly ke společnému postupu při podpoře aktivní turistiky. Obě organizace budou své aktivity prezentovat pod společnou značkou Česko jede[1]. V první řadě půjde o dálkové cyklotrasy a služby pro cykloturisty podél nich. Potenciál cykloturistiky, jejíž každoroční přínos se odhaduje každoročně na více než 30 mld. Kč[2], se tak podstatně zvyšuje a rozšiřuje možnosti pro další využití.

,,Cílem projektu Česko jede je vytvořit silnou značku České republiky jako místa, kde je možné strávit příjemnou a inspirující dovolenou na kole, in-line bruslích nebo jiným aktivním způsobem," říká jednatel Asociace měst pro cyklisty a národní cyklokoordinátor Jaroslav Martinek. ,,Inspirovat jsme se nechali úspěšným modelem spolupráce švýcarských partnerů, kteří sdružují svou turistickou nabídku pod značku SchweizMobil[3]," popisuje Petr Kazda z Nadace Partnerství, koordinátor české certifikace Cyklisté vítáni.

Nadace Partnerství i Asociace měst pro cyklisty rozvíjejí již dnes činnosti, které tvoří základ projektu Česko jede. Mezi ně patří především koordinace a rozvoj dálkových tras, marketing aktivní turistiky, podpora udržitelné dopravy, měření návštěvnosti regionů i hlavních turistických tras nebo certifikace služeb Cyklisté vítáni.

Ve společném memorandu se obě organizace dohodly, že svými činnostmi budou podporovat značku Česko jede. Základem pro to bude akční plán, který bude sestavován vždy pro následující rok. V minulých letech takto vznikla například národní metodika tvorby, propagace a značení dálkových tras[4].

Obě organizace vyzývají k podpoře projektu Česko jede i další partnery, především z řad regionálních sdružení cestovního ruchu, destinačních agentur, dopravců, vydavatelů map a průvodců, stejně tak národní vládní instituce působící v cestovním ruchu a regionálním rozvoji.

Dálková cykloturistika patří k důležitým odvětvím cestovního ruchu. Například jen v sousedním Německu se přidaná hodnota tohoto odvětví odhaduje ročně na 3,9 miliard euro.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů