Pátek, 29. března 2024

Smlouva mezi USA a Evropou naráží na odpor proti globalizaci i na strach o pracovní místa

Dohoda o volném obchodu mezi Evropskou unií a Spojenými státy je v ohrožení. Pokud se nestihne vyjednat do konce roku 2015, hrozí podle analytiků a lidí blízkých vyjednáváním, že se kvůli změnám na americké politické scéně uloží "k ledu".

Smlouva mezi USA a Evropou naráží na odpor proti globalizaci i na strach o pracovní místa

Smlouva TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) má nejen odstranit tarify a tím například usnadnit lidem koupi nového počítače z USA a snížit cenu některých produktů, ale také harmonizovat pravidla na obou březích Atlantiku. "Firmy už nebudou muset mít například dvě výrobní linky, kdy jedna vyrábí produkt podle evropských a druhá podle amerických regulací," uvedla jedno z pozitiv europoslankyně Dita Charanzová (ANO).

I přes předkládané výhody a propočty, že smlouva může zvýšit HDP Evropy o půl procenta, má ale smlouva řadu odpůrců, kterých navíc časem přibývá.

Neprůhledná vyjednávání

"Největší překážkou dohody je v současné chvíli veřejné mínění," říká ředitel Centra pro mezinárodní ekonomiku v Mnichově Gab-riel Felbermayr. Podle něj i poté, co Evropská komise vyvrátila argumenty, že se budou na starý kontinent přivážet chlorovaná kuřata, už lidem zůstal v hlavách strach, že by smlouva mohla jejich standardy nějakým způsobem snížit. "Do toho se přidává ještě strach z globalizace a většího propojení mezinárodního obchodu," dodává Felbermayr, podle kterého ale odpůrcům dohody chybí nejen správné informace, ale také širší perspektiva. Dohoda by měla podle něj být výhodná pro Evropu i Spojené státy hlavně v budoucnosti, kdy bude v ideálním případě nastavovat pravidla pro světový obchod.

"Bohužel se tady také ukazuje, že je mezi lidmi nedůvěra k ?Bruselu' - tedy Evropské komisi, která za osmadvacítku dohodu vyjednává," pokračuje ve výčtu důvodů veřejného odporu člen Aspen Institutu Ivan Hodač.

Velký je také odpor odborů, které požadují od obchodní smlouvy více sociálních přínosů. Podle předsedy Česko-moravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly by měla smlouva řešit také bezvízový styk se Spojenými státy a měla by zaručit, že "v Evropě nezanikne jediné pracovní místo". "Rádi bychom v dohodě viděli také Pracovní chartu, která by zaručovala rovná práva pracujících. USA nepřejaly mnoho doporučení Mezinárodní organizace práce, jako například právo na stávku," dodává poradce Evropské konfederace odborových svazů Daniele Basso.

A kontroverzní je pro odbory také techničtější stránka dohody, jako například mechanismus řešení sporů investor-stát neboli část řešící mezinárodní arbitráže.

Bez podpory politiků

Na tom ale USA trvají. Pokud by z dohody vypadl, byly by například méně ochotné otevřít evropským firmám přístup k veřejným zakázkám ve Spojených státech, čímž by se význam dohody značně snížil. USA ale na uzavření dohody nespěchají. Vyjednávačka za Spojené státy Elena Bryanová na konferenci k TTIP v Praze naznačila, že je pro USA teď prioritou spíše smlouva s asijskými zeměmi, která už je v daleko pokročilejším stadiu vyjednávání: "Je to jako mít dvě děti, jedno má devět let a druhé šest. Člověk je má rád stejně, ale jedno z nich půjde na univerzitu dřív," řekla Bryanová.

Politická podpora TTIP chybí ale také v evropských státech. Jen málo politiků na obou kontinentech veřejně vystupuje v její prospěch a velmi pasivní jsou také samotné firmy, které budou z uzavření dohody těžit nejvíce.

Překážky dohody

Transparentnost

Odpůrci si stěžují, že to, co se vyjednává, je tajné a skryté veřejnosti. Komise proto před měsícem zveřejnila vyjednávací mandát a od začátku hlavní výstupy z jednání téměř bezprostředně předkládá veřejnosti. Určitá část dohody se ale stále domlouvá za zavřenými dveřmi a není veřejná. To je ale běžná praxe, která dovoluje opravdu "vyjednávat".

Ideologie

Obchodní dohoda se stala velmi politickou. Odpůrci se obávají většího vlivu USA a prohlubování globalizace. Vzájemnou důvěru také velmi poškodil skandál s odposlechy Evropanů americkými tajnými službami. Podle zastánců se jedná o dohodu dvou rovnocenných partnerů a propojování světové ekonomiky by stejně pokračovalo i bez TTIP. Dohody s Jižní Koreou nebo Kanadou podle nich žádnou reakci ani zájem veřejnosti nevyvolávaly.

Snížení standardů

Odpůrci se obávají snížení evropských standardů, míry ochrany spotřebitele a ochrany životního prostředí. Vyjednávači mají v mandátu, že úroveň žádné z těchto kategorií se nesmí nijak snížit, za žádných okolností. Kontroverzní je také mechanismus řešení sporů investor-stát.

AUTOR: Silvie Housková
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů