Sobota, 20. dubna 2024

Na podporu úspor energií má jít příští rok 30 milionů korun

Na podporu úspor energií má jít příští rok 30 milionů korun

Na podporu úspor energií a využití obnovitelných zdrojů energie by příští rok mělo jít 30 milionů korun. S částkou počítá ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) v rámci programu Efekt, který každoročně vypisuje. Výše podpory by tak měla zůstat stejná jako v letošním roce. Materiál na své středeční schůzi projednají ministři.

Program slouží k podpoře projektů menšího rozsahu. V jeho rámci mohou například obce žádat po státu podporu malých investic při snižování energetické náročnosti budov nebo veřejného osvětlení. Z programu lze také financovat vzdělávací akce v oblasti energetiky pro veřejnost. Podporované je bezplatné poradenství, vydávání publikací či pořádání seminářů.

Program Efekt byl založen v roce 1998, to je ještě před vstupem Česka do EU. Slouží jako doplněk pro operační programy a národní programy, jako je Nová zelená úsporám.

Ministerstvo uvedlo, že jeho výhodou je nižší administrativní náročnost pro žadatele v porovnání s operačními programy. Specialitou programu je, že dotace je možné čerpat dopředu, a nikoli až po ukončení akce, jako tomu je u většiny ostatních programů.

Materiál počítá s tím, že projekty bude možné přihlásit do 28. února 2015. Výjimkou jsou žádosti o dotaci na Energetická konzultační a informační střediska, které je potřeba připravit ještě do konce letošního roku. Všechny informace, včetně potřebných formulářů a přesného návodu k podání projektů jsou dostupné na portálu www.mpo-efekt.cz.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů