Čtvrtek, 28. března 2024

Na záchranu užovky, vlka a dalších ohrožených druhů má jít 62 mil

Na záchranu užovky, vlka a dalších ohrožených druhů má jít 62 mil

Až 62 milionů korun půjde na záchranu nejohroženějších druhů v České republice. Ministerstvo životního prostředí (MŽP) vybralo padesátku projektů, které například zlepší péči o biotopy užovky stromové či sysla obecného nebo zajistí umělý odchov perlorodky říční. Vzniknout mají i programy pro péči o rysa ostrovida, vlka obecného a medvěda hnědého. Ministerstvo to uvedlo na svých webových stránkách.

MŽP vybralo žádosti o grant z takzvaného malého grantového schématu Záchranné programy pro zvláště chráněné druhy II. Projekty začnou nyní v listopadu a mají skončit do konce dubna 2016.

Podle seznamu například jihočeská obec Křišťanov na Prachaticku dostane více než pět milionů na ochranu perlorodky před komunálním znečištěním v Blanici. Její povodí i Zlatý potok, který se do Blanice vlévá, se mají revitalizovat a i zde se bude sledovat populace tohoto sladkovodního mlže. Projekt za 1,8 milionu předložila Agentura ochrany přírody a krajiny ČR. Ochranou perlorodky se zabývají i projekty na dalších místech republiky.
Úspěšná byla v žádostech například Česká zemědělská univerzita v Praze, která předložila plán za více než tři miliony korun na sledování populace bobra evropského.

"Konkrétním cílem malého grantového schématu je podpořit aktivní ochranu zvláště chráněných druhů v ČR, zejména realizaci a přípravu nových záchranných programů a programů péče. A také prohloubit znalosti o nejohroženějších druzích české fauny a flóry," uvedla ředitelka odboru druhové ochrany MŽP Veronika Vilímková.
Granty zaplatí z 85 procent fondy Evropského hospodářského prostoru (EHP), do nichž přispívají Norsko, Island a Lichtenštejnsko. Z 15 procent je bude spolufinancovat MŽP. Celkem bylo předloženo 59 žádostí o granty za 108 milionů, schváleno bylo 48.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů