Sobota, 20. dubna 2024

Eurodotace v novém: méně plýtvání a klientelismu

Evropské dotace se za posledních sedm let staly v Česku synonymem plýtvání, podvodů a chyb...

Eurodotace v novém: méně plýtvání a klientelismu

Například ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) krátce po svém nástupu oznámil, že ve svém resortu našel čtrnáct projektů za zhruba miliardu, kde se bude muset kvůli neprůhledným soutěžím vracet část peněz. Příštích sedm let nového dotačního období by mělo v Česku vypadat jinak. Ubude programů, všechny žádosti budou podávané elektronicky na jednom místě a má odpadnout praxe, kdy zakázky vyhrávaly spřátelené firmy.

K novým pravidlům členské země částečně dotlačila Evropská unie, ale chyby si uvědomila i česká ministerstva. Z projektů například zmizí soukromé hotely nebo lanovky, které nikdo nepoužívá. "To jsou přesně ty excesy, které deformují vnímání, o čem dotační politika je," říká Daniel Braun, bývalý úředník ministerstva pro místní rozvoj, který s EU za Česko domlouval, jak se bude s evropskými penězi hospodařit.

Nezávislé hodnocení

Zprávy o dotačních podvodech se často objevovaly třeba v souvislosti s regionálními operačními programy, tedy rozdělováním peněz na úrovni krajů. Za všechny lze zmínit Regionální operační program Severozápad, jehož někdejší ředitel Petr Kušnierz byl odsouzen na pět let za to, že si říkal o všimné z přidělených dotací, a manipuloval tím pádem soutěž o to, kdo projekt vyhraje.

Od nového dotačního období, v němž se výzvy spustí v první polovině příštího roku, už to nebude tak snadné. Regionální výzvy bude vypisovat přímo ministerstvo pro místní rozvoj, úředníci v dnešních regionálních úřadech budou projekty jen administrovat. A hlavně - členové hodnotící komise se budou automaticky vybírat ze společné databáze hodnotitelů. "Ve všech programech budou nastavená jednotná pravidla, jež zamezí podvodnému a korupčnímu jednání," říká Karla Šlechtová, ministryně pro místní rozvoj.

Pomůže třeba to, že výsledky hodnocení budou veřejné. Každý žadatel se dozví, kdo uspěl, kdo ne a proč. Smlouvy o udělení dotace nebo půjčky budou navíc muset povinně na web, kde si bude moci každý zkontrolovat, jestli zakázky nepadají pořád stejnému uchazeči.

Všechny žádosti se budou vyplňovat na jednom místě a posílat elektronicky. Tím odpadne zájemcům o podporu část práce -některé kolonky se automaticky vyplní z oficiálních rejstříků. Další už budou vyplněné díky tomu, že jednotlivá ministerstva sjednotila požadavky. Na to si ostatně žadatelé stěžovali nejčastěji: že administrativa spojená s žádostí je složitá a každý operační program má jiná pravidla. "Napříště například u všech stavebních projektů budou jednotné způsobilé náklady a položky budou v informačním systému už předdefinované," dodává Braun.

Jinými slovy: když si teď obec žádala o peníze na opravu školky z jednoho programu, mohla dát část peněz na přípravu kvalitního projektu. V jiném programu už to ale nešlo.

Aby se obce, firmy, nezávislé organizace i úředníci v pravidlech a podmínkách vyznali, spouští ministerstvo pro místní rozvoj od listopadu sérii seminářů a školení. V každém resortu pak budou k dispozici projektoví manažeři, kteří zájemcům o dotaci poradí. Pod každým operačním programem také vyjde příručka, kde se vypíše, co se musí povinně s žádostí odevzdat a jak to má vypadat.

Podpis zavazuje

Každý projekt se bude po přiklepnutí dotace pečlivě hlídat. Už dopředu budou stanovené takzvané indikátory: vzniklo tolik pracovních míst, kolik se slíbilo? Kolika lidem se dostalo vzdělávání v dotovaných školicích programech?

Když ministerstvo nebo kraj uvidí, že vzniká něco jiného, než bylo ve schváleném projektu, budou moci sami rozhodnout o tom, že část dotace vezmou zpátky nebo neproplatí. Všechno bude dopředu určeno ve smlouvě - za jaké chyby a kolik se bude vracet. Halířová provinění úřad bude moci odpustit, čímž odpadne zbytečné papírování a vymáhání, jež je často dražší než kýžená částka.

Pečlivější dohled ale nedopadne jen na ty, kdo dotaci dostanou. S novým zákonem o finanční kontrole začne platit pravidlo, že kdo dokument podepsal, ten je zodpovědný. A podepisovat bude muset ministr nebo hejtman, případně jejich náměstek, nikoli úředník, který ve skutečnosti o penězích nerozhoduje.

Horší zprávou je, že čerpání v novém dotačním období už teď nabralo roční skluz. Česko je v tom tentokrát nevinně, zadrhlo se schvalování potřebné legislativy na evropské úrovni. "Členské státy tlačí na to, aby EU zohlednila, že v roce 2014 se z nových programů vůbec nečerpalo," uvádí Šlechtová.

Česko se tak chystá některé nové výzvy spustit ještě předtím, než je Evropská komise schválí. Podmínkou je, že budou precizně nachystané a schválí je vláda. Bude se to týkat hlavně peněz do inovativního podnikání, které si Česko určilo jako jednu z hlavních priorit.

Fondy 2014-2020

Nejdřív cíl, pak peníze

Česko si stejně jako další země muselo stanovit, čeho chce za dotační peníze dosáhnout. Až na základě toho Evropská komise schválí programy. Stejné to bude u projektů - žadatelé budou muset prokázat, že plní stanovené cíle.

Všechno elektronicky

Všechny žádosti do všech programů se budou podávat na jednom místě a výlučně elektronicky. Vznikne tak jednotné místo pro monitorování peněz a snáze se přijde na systémové chyby nebo hrozící podvody.

Co si přeje region

Regionální rady na úrovni krajů už nebudou vypisovat výzvy, to bude dělat centrálně ministerstvo pro místní rozvoj. Vzniknou ale regionální poradní orgány, kde budou zasedat zástupci hejtmanství, měst, obcí, místních spolků a úřadů. Dosud se žádosti podřizovaly výzvám, ale nově by mělo ministerstvo dávat peníze na to, o čem jim lidé z regionů řeknou, že je to potřeba.

10 programů

bude v Česku v novém dotačním období. Je to o 12 méně než posledně.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů