Pátek, 29. března 2024

USA a Čína otevřely cestu k nové klimatické dohodě

USA a Čína otevřely cestu k nové klimatické dohodě

Americký prezident Barack Obama a jeho čínský hostitel Si Ťin-pching včera v Pekingu zaskočili svět. Oznámili, že po měsících tajných vyjednávání se USA a Čína dohodly na snižování emisí skleníkových plynů.

Jejich dohoda, i když ji někteří experti a představitelé environmentálních organizací označili za nedostatečnou, je silným signálem rok před napjatě očekávanou klimatickou konferencí v Paříži. Tam by se měla uzavřít nová globální dohoda o omezení emisí, která nahradí tu z Kjóta z roku 1997.

Čína a USA jsou první a druhý největší světový znečišťovatel, dohromady produkují téměř tolik emisí co zbytek planety. Jejich příklad by tak mohl táhnout další státy, jež se odmítaly zavázat ke snižování emisí. Efekt může být patrný už za několik týdnů v peruánské Limě, kde se bude konat přípravná schůzka před pařížskou konferencí.

Spojené státy plánují omezit do roku 2025 emise až o 28 procent z úrovně roku 2005. Čína uvedla, že očekává, že v roce 2030 bude vrcholit její produkce emisí a že se pokusí, aby to bylo dříve. Čínská strana chce zvýšit roli nefosilních paliv ve svém energetickém mixu až na 20 procent do roku 2030.

"Na novou dohodu mezi USA a Čínou se dá tedy nahlížet ze dvou pohledů. Z hlediska potřeby snižovat globálně emise - tady jsou navržené cíle nedostatečné. Na druhou stranu, klimatická vyjednávání jsou dlouhodobě v krizi. Pro dosažení globální dohody je naprosto klíčová spolupráce USA a Číny," řekl Petr Patočka, klimatický analytik think-tanku Glopolis.

Nejdále ve svých závazcích došla zatím EU, která se před třemi týdny shodla, že jako celek sníží do roku 2030 emise nejméně o 40 procent oproti úrovni z roku 1990.

Tento závazek se ale setkal s odporem zástupců průmyslu, podle nichž si tak Evropa podkopává svoji globální konkurenceschopnost například kvůli vysokým cenám energie a nákladné modernizaci průmyslových provozů. EU dnes produkuje zhruba 11 procent světových emisí a tento podíl se bude i nadále snižovat.

USA své emise už neplánovaně snížily i díky většímu využití břidličného plynu a ropy. Jejich těžba nyní prožívá zlaté období a snížila ceny energií natolik, že Američané hovoří o reindustrializaci.

Čína je nyní zodpovědná za 28 procent globálních emisí skleníkových plynů. O její schopnosti splnit své závazky někteří experti pochybují. Aby je splnila, musela by podle listu Financial Times instalovat 800 až 1000 gigawattů jaderných, solárních, větrných a dalších nízkoemisních zdrojů, což je víc než současná kapacita existujících uhelných elektráren a zhruba srovnatelné s nynější americkou kapacitou na výrobu elektřiny.

Snižování emisí má za cíl omezit růst globální teploty. Za obecně přijatý cíl se považuje zabránit růstu teploty zemského povrchu o více než dva stupně Celsia oproti předindustriální teplotě.

Podle včera zveřejněné analýzy vývoje světové energetiky World Energy Outlook bude objem emisí CO? plánovaný do roku 2100 vyčerpán v roce 2040. Pařížská konference by proto měla kromě stanovení střednědobých cílů do roku 2035 pomoci zvýšit investice do nízkoemisních zdrojů na čtyřnásobek, jinak se nepodaří cíl maximálně dvoustupňového zvýšení splnit.

World Energy Outlook tvrdí, že globální emise stále rostou a fosilní paliva masivně dotují obnovitelné zdroje. Dotace začnou klesat až někdy po roce 2030 díky nižším nákladům na obnovitelné zdroje.

AUTOR: Martin Ehl
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů