Pátek, 19. dubna 2024

Zveme vás na výstavu děl věnovaných do benefiční aukce na záchranu studánek

Zveme vás na výstavu děl věnovaných do benefiční aukce na záchranu studánek

V galerii Desítka na Radnické ulici v Brně můžete do 20. listopadu navštívit výstavu uměleckých děl věnovaných do 12. benefiční aukce uměleckých děl a zážitků ve prospěch ochrany přírody. Vystaveno je 88 děl od 81 autorů, kteří díla věnovali ve prospěch záchrany studánek. Mezi díly jsou grafiky, obrazy, autorské šperky, plastiky a fotografie.

Zastoupeni jsou například Olbram Zoubek, Vlastimil Zábranský, Blanka Šperková, Zdena Höhmová, Rostislav Pospíšil a řada dalších. Díla jsou vystavena v po - pá: od 15 - 18 hod., so: 13 - 17 hod a v neděli od 11 - 15 hod. Aukce proběhne 22. listopadu od 18:30. V Ernově sále na Staré radnici. Aukci bude moderovat Jan Hanák, dražbu bude řídit paní Hana Rybářová z aukční síně 1: Art Consulting.

V elektronické podobě je možné katalog uměleckých děl, šperků a zážitků shlédnout zde

nadace.veronica.cz

Studánky jsou nedílnou součástí historie a paměti krajiny a tvoří v ní významný prvek. Již odpradávna naši předkové využívali studánky jako zdroj vody. Věděli, že v krajině bez vody není život. Proto prameny čistili, upravovali jako studánky, mnohé z nich považovali za posvátné. Moderní technologie většinou oddělila člověka od nutnosti studánky využívat, ale dodnes mnoho z nich poslouží nejen člověku, ale i živé přírodě a kráse krajiny.

Tradice benefiční aukce Nadace Veronica vznikla v roce 2003 jako spontánní snaha získat peníze na záchranu a výkup stoletého jedlobukového pralesa na Valašsku. Díky aukci se tak podařilo tento vzácný les před vykácením zachránit. V dalších letech se podařilo například vykoupením pozemků scelit rezervace Javorůvky Dobšená, vykoupit cca 15 ha květnatých mokřadních luk na Vysočině a v Černovickém hájku v Brně pro jejich lepší ochranu. Výtěžek loňské aukce byl věnován na výkup pozemků a další šetrné zpřístupňování tohoto přírodovědně cenného území veřejnosti.

Bližší informace:

Mgr. Petra Jadrná, koordinátorka aukce tel.: 731 979 005

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů