Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Vedení Příbrami souhlasí s rušením újezdu v Brdech
Nové vedení Příbrami tvořené zástupci ANO a TOP 09 souhlasí s plánovaným rušením vojenského újezdu v Brdech. Zároveň podporuje záměr vyhlásit na tomto území chráněnou krajinnou oblast. Předchozí vedení radnice složené z ČSSD a ODS rušení újezdu naopak odmítalo.

Japonci se opět chystají na velryby
Japonsko oznámilo, že plánuje obnovit lov velryb v antarktické oblasti, přestože mezinárodní soud OSN označil takovýto lov za nelegální. Tokio nicméně slíbilo, že sníží počet velryb, které budou moci být v rámci takzvaného lovu pro vědecké účely zabity.

SunEdison kupuje větrné elektrárny First Wind
Americký výrobce a provozovatel solárních elektráren SunEdison vstupuje na trh s větrnou energií. Firma uvedla, že spolu se svou divizí TerraForm Power koupí za 2,4 miliardy USD (53,2 miliardy Kč) výrobce a provozovatele větrných elektráren First Wind. Po spojení by nová firma měla být největším stavitelem elektráren z obnovitelných zdrojů energie na světě.

Školy odevzdávají počítače
Žákům 81 českých škol se podařilo vybrat celkem 3,7 tun vysloužilých počítačů. Sběrovou ekologickou soutěž Seber si tablet uspořádala nezisková organizace ASEKOL. Celkově se školám podařilo vybrat 472 vysloužilých počítačů. "Cílem soutěže však není jen snaha o sběr co možná největšího počtu vysloužilých počítačů, ale především seznámení dětí s důležitostí recyklace a správného nakládání se starým elektrem," vysvětlila Kristina Mikulová, manažerka komunikace společnosti ASEKOL. V českých domácnostech se totiž nachází více než 18 milionů vysloužilých elektrospotřebičů, které již nikdo nevyužívá.

TPCA snižuje energetickou náročnost výroby
Kolínská automobilka TPCA oznámila, že od roku 2005, kdy začala výroba, snížila energetickou náročnost výroby o více než polovinu. Před devíti lety činila energie potřebná na výrobu jednoho vozu 1 644 kWh, v roce 2013 to bylo jen 754 kWh a letos je cílem další snížení na 624 kWh. V posledních letech se osvědčilo nasazení specializovaných týmů, které v továrně vyhledávají možné úspory energie (tzv. ESCO týmy) s minimálními investičními či operativními náklady. Podobně se daří snižovat další klíčové ukazatele v oblasti dopadů výroby na životní prostředí. Spotřeba vody na jedno auto klesla od roku 2005 rovněž o polovinu. Produkce odpadu na jeden vůz je o necelé dvě třetiny nižší, než činila před devíti lety a emise organických těkavých látek se snížily o dvě třetiny na m2 nalakované plochy.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů