Pátek, 29. března 2024

MŽP ocenilo vítěze soutěže Moje magické místo

MŽP ocenilo vítěze soutěže Moje magické místo

Od srpna do září tohoto roku probíhala na webu a Facebooku MŽP fotografická soutěž pro veřejnost. Jejím cílem bylo ukázat mnohdy netušená místa a krásy české přírody a motivovat veřejnost k jejich poznávání. Do soutěže autoři zaslali přes 100 fotografií z různých koutů České republiky a úkolem bylo zachytit speciální místo v jakémkoliv chráněném území v ČR, např. v národním parku, chráněné krajinné oblasti, přírodní rezervaci nebo přírodní památce.

Ze všech došlých fotografií vybírali zástupci tiskového oddělení MŽP každý soutěžní týden 10 nejatraktivnějších snímků. Ty pak byly zveřejněny na Facebooku MŽP, kde fanoušci stránek hlasovali pro nejhezčí fotografii pomocí lajků. Každý týden byl oceněn 1 snímek s největším počtem lajků. Vítěz získal dárky od partnera soutěže NC Eden Praha.

Po skončení soutěže zasedla porota složená ze zástupců národních parků a odborníků z MŽP (náměstek ministra Vladimír Dolejský, Petra Roubíčková, tisková mluvčí MŽP, a Jakub Kašpar, náměstek Správy KRNAP), kteří vybrali 8 nejlepších a nejzajímavějším způsobem zachycených míst. A právě dnes byli oceněni certifikátem s poukazem na 2 noci ubytování v jednom z národních parků ČR a tříhodinovou komentovanou vycházkou se strážcem NP dle vlastního výběru. Cenu převzali od ředitele Správy Krkonošského národního parku Jana Hřebačky nebo 1. náměstka ministra životního prostředí Jana Landy.

Cenu absolutnímu vítězi Pavlu Ouředníkovi předal náměstek pro ochranu přírody a krajiny Vladimír Dolejský. Ocenil jak účastníky soutěže, tak i přínos, který takové soutěže přinášejí: ,,Bylo mi potěšením vybírat z tolika krásných fotografií z různých míst České republiky, ale nebylo to vůbec jednoduché. Jako amatérský fotograf jsem vybíral především srdcem."

Jeden z oceněných nadšeně zavzpomínal na místo a čas pořízení fotografie: ,,Soutěžní fotografii jsem pořídil náhodou, když jsem putoval po Hostýnských vrších. Zrovna jsem se procházel po okolí, když se vše začalo zabarvovat a pak už jen stačilo počkat na ten kouzelný moment západu slunce," říká vítěz Martin Pokorný.

Autor fotografie z NP Šumava Pavel Ouředník naopak musel vstávat velmi brzy ráno, aby stihl vystoupat na dřevěnou rozhlednu Sedlo u Albrechtic, odkud zachytil ranní mlhu nad šumavskými hřebeny s hradem Kašperk.

Všechny vítězné fotografie si můžete prohlédnout na Facebooku Ministerstva životního prostředí. Z fotografií bude uspořádána putovní výstava Moje magické místo, která bude probíhat např. v nákupních centrech v Praze.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů