Úterý, 19. března 2024

K vánocům auto na zemní plyn (CNG)

 Nevíte jaké auto si darovat pod stromeček? Přemýšlejte tak jak mnoho dalších lidí a veřejných institucí o verzích standardních modelů na zemní plyn. Ušetříte za provoz a ještě snížíte emise v našich městech.

K vánocům auto na zemní plyn (CNG)

CNG jako palivo přesvědčuje z více důvodů. Jeden z nich je jistě cenová výhodnost. Neméně významný důvod je však vliv na životní prostředí. Fakta jsou jasná

  • Úspora skleníkových plynů CO2 v porovnání s benzínem o 25% nižší
  • Téměř nulové prachové částice PT (karcirogenní)
  • 80% redukce HC (dráždí dýchací cesty) a NOx (karcinogenní)
  • Nižší emise hluku

Další až 90% redukce CO2 při použití biometanu (z odpadu), což je plně obnovitelným zdrojem energie. Porovnání s ostatními palivy např. v oblasti CO2 vypadá pro CNG velmi dobře, ještě lépe však pro biometan.

Vynikající hodnoty emisí u CNG vozidel mají jeden praktický aspekt: Díky vysokým standardům splňují CNG vozidla nejen platnou normu EUR 5, ale také EUR 6 platnou od roku 2015. Na rozdíl od naftových motorůnení potřeba instalace filtru pevných částic a následná regenerace či výměna filtrů. Tyto filtry prodražují provoz naftových vozidel až o 0,30 Kč/km a zvyšují spotřebu, úspory u CNG vozidel jsou tak o to vyšší.

Ještě čistší provoz CNG vozidel je při přimíchávání biometanu. Do CNG je možné v libovolném poměru přimíchat biometan o stejném složení. Jediný rozdíl je v principu jeho vzniku, kdy biometan vzniká z odpadu či energetických rostlin. Tím se snižuje bilance produkce CO2. Např. při přimíchání 20% biometanu se sníží CO2 úroveň v porovnání s benzínem o významných 40%. Biometan je obnovitelný a ještě šetrnější k životnímu prostředí.

I v porovnání s LPG má CNG náskok. V přímém srovnání LPG šetří 15% CO2 v porovnání s benzínem,zatímco CNG 25%, navíc LPG nemá alternativu výroby z obnovitelných zdrojů. Dnes si již můžete pořídit ve verzi na zemní plyn celou plejádu, mj. sympatického mrňouse Škoda Citigo (http://www.cngplus.cz/auta/osobni-vozy/skoda-citigo-cng.html) nebo VW Up!, Octavii, Fiata Pandu a Qubo, Seat Leon, různé Mercedesy , Volva, Subaru atd.

ZDROJ: www.cngplus.cz, upraveno Enviweb

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů