Čtvrtek, 28. března 2024

Ekologické dotace pro bytové domy odstartují příští rok v březnu

Ekologické dotace pro bytové domy odstartují příští rok v březnu

Dotace na stavbu či rekonstrukci nízkoenergetických bytových domů odstartuje Nová zelená úsporám (NZÚ) nejspíš v březnu 2015.

Na setkání Stavebního fóra to řekl Leo Steiner, náměstek ředitele Státního fondu životního prostředí (SFŽP). Připraveno je podle předběžných odhadů 1,6 miliardy korun, z toho na bytové domy by mohla jít polovina. Kolik přesně bude mít program k dispozici, záleží na obchodování s emisními povolenkami. Jde o návrh fondu, který ještě musí schválit ministr životního prostředí a ministryně pro místní rozvoj.

"Výzva pro bytové domy v programu Nová zelená úsporám by měla být vyhlášena na jaře příštího roku. Zhruba je plánována na březen s tím, že je nutná koordinace s ostatními programy, jako jsou IROP nebo Panel 2013+," uvedl Steiner.

Program NZÚ na zateplení rodinných domů aktuálně eviduje podle webu SFŽP více než 3700 žádostí za téměř 780 milionů. Vyčerpat se může až 1,9 miliardy, Ministerstvo životního prostředí proto v říjnu prodloužilo termín podání žádostí do konce roku. Podle tempa čerpání odborníci odhadují, že v programu by mohla zbýt až miliarda.

Nevyčerpané peníze z letošního roku se podle mluvčí MŽP Petry Roubíčkové převedou do výzvy pro rodinné domy a na podporu bytových domů; aktuální podmínky se vyjednávají s MMR.

Novinkou je, že žadatel o stavbu energeticky minimálně náročného bytového domu nejspíš nebude muset mít žádné vlastní prostředky. "Budeme poskytovat nevratnou podporu zhruba mezi 15 až 30 % z celkových nákladů s tím, že tam chceme zakomponovat ve spolupráci se Státním fondem rozvoje bydlení (SFRB) možnost půjčit si na spolufinancování a předfinancování v rámci programu Panel 2013+," řekl Steiner.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů