Pátek, 19. dubna 2024

Zlínské muzeum představuje miliony let staré zkameněliny rostlin

Zlínské muzeum představuje miliony let staré zkameněliny rostlin

Zlínské Muzeum jihovýchodní Moravy ode dneška vystavuje několik milionů let staré zkamenělé rostliny. Jde o výběr třetihorních zkamenělých rostlin, starých 13 až 14 milionů let, výjimečně dobře zachovaných v podobě listů, plodů, větviček a částí kmenů, sdělila dnes ČTK kurátorka výstavy Ludmila Nejeschlebová.

Lidé si mohou prohlédnout téměř 200 zástupců fosilní flóry, mezi kterými jsou i vyhynulé či exotické druhy rostlin, například sekvoj, skořicovník, vavřín či ambrovník, které se na území střední Evropy dnes již nevyskytují.
"Pro lepší představu jsou fosilní otisky doplněny listy a plody jejich současných příbuzných získaných ze slovenských i zahraničních arboret, botanických zahrad a parků. Tyto jedinečné exponáty doplňuje textová část a obrazové rekonstrukce třetihorní krajiny," uvedla Michaela Mitáčková, mluvčí Baťova institutu, ve kterém muzeum sídlí.

Exponáty pocházejí ze sbírky Hornonitrianského múzea v Prievidzi. Řada vystavených exponátů byla nalezena při těžbě uhlí, k vidění jsou i vzácné exponáty od soukromých sběratelů. "Mezi největší rarity například patří duxit, pryskyřice zachovaná v kmeni stromu," podotkla Nejeschlebová.

Výstava nazvaná Kamenný herbář potrvá do 1. března, od ledna ji doplní vzdělávací programy pro školy.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů