Čtvrtek, 28. března 2024

Kraje a obce budou nově udělovat pokuty za odpady, navrhuje MŽP

Kraje a obce budou nově udělovat pokuty za odpady, navrhuje MŽP

Kraje a obce by měly nově udělovat pokuty za méně závažné přestupky občanům, pokud poruší zákon o odpadech. Dosud tyto pokuty udělovala jen Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP), ta by se nově měla zaměřovat a dávat sankce jen závažným případům. Ve věcném záměru zákona o odpadech, který se dokončuje, to navrhuje ministerstvo životního prostředí (MŽP).

U méně závažných přestupků, které nepoškodí životnímu prostředí, by se měly zavádět i okamžité blokové pokuty. Nový zákon o odpadech má začít platit v lednu 2016. V nejbližších týdnech by měl jít na jednání vlády.
Obecní úřady by nově získaly sankční pravomoc v oblasti vedení průběžné evidence, ohlašování produkce a nakládání s odpadem. Ministerstvo si od změn slibuje, že obce a radnice budou motivovány k větší kontrole odpadů na svém území a svých pravomocí využijí. Inspekci se má naopak administrativně odlehčit. Úprava kompetencí se ale ještě řeší.

Podle ředitele odboru odpadů na MŽP Jaromíra Manharta inspekce nad udělováním pokut vliv neztratí. "Není to tak, že bychom slevovali. Inspekce bude zmocněna pořád pokutovat, ale půjde o to, aby inspekce mohla fungovat jako orgán, který zvedne prst a řekne: Pozor, děláte něco špatně. Až se to stane podruhé, tak pokutu udělíme," řekl ČTK Manhart. Ministerstvo se prý inspirovalo zkušenostmi z Rakouska a Německa.
Obce podle Manharta znají své prostředí a občany lépe a dokážou být flexibilnější. "Kontrolní pravomoci mají už obce dnes, ale nevyužívá se jich dostatečně," zdůraznil. Co bude sledovat obec a co inspektoři určí zákon, detaily se podle Manharta objeví v paragrafovém znění. Na tom by chtělo MŽP začít pracovat v lednu, poté se o změnách bude jednat.

Kontrolu už obce podle starosty Velkého Oseku Pavla Drahovzala prováděly, neudělovaly pouze pokuty. "Jsme srozuměni s tím, že se rozšíří množství kontrolních a sankčních orgánů, přestože to bude znamenat administrativní zátěž. Je řada obcí, které se toho aktivně zhostí, protože s tím mají reálný problém," řekl ČTK Drahovzal, který v odpadech zastupuje Svaz měst a obcí ČR. V obcích se podle něj budou muset úředníci vyškolit.

"Je to dobře, protože inspektorů je na republiku zhruba 75 a jsou jediní, kdo efektivně kontroluje firmy. Nemají kapacitu na to, aby kontrolovali všech deset milionů lidí," podporuje myšlenku ředitel České asociace odpadového hospodářství Petr Havelka. Úlohou obcí podle něj je, aby dohlížely na plnění práva.

Zlepšení kontroly by mělo nastat i na úrovni krajů, které dosud v plné míře nevyužívaly kontrolní pravomoci právě kvůli tomu, že chyběly navazující sankční pravomoci, uvádí se v návrhu zákona. Ministerstvo podporuje také nápravná opatření, která jsou prý pro ochranu životního prostředí prospěšnější než finanční postih.

Šárka Mrázová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů