Čtvrtek, 25. dubna 2024

Sněmovna asi schválí novelu EIA s úpravami z výborů

Sněmovna asi schválí novelu EIA s úpravami z výborů

Sněmovna asi zmírní některé podmínky ve vládní novele o posuzování vlivů na životní prostředí (EIA), kterou po Česku požaduje Evropská komise. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) kompromisní změny z výborů, na nichž se podílel jeho úřad, podpořil. Varoval dnes ale poslance před úpravami, které by neodpovídaly unijním požadavkům. Ke schvalování novely se dolní komora sejde příští týden.

Dořešit podle ministra zbývá dvě problémové oblasti - odkladný účinek žalob proti povolení stavby, proti němuž se postavili stavbaři, a podmínky projednávání projektu ve správních řízeních. Podle něj je třeba, aby výsledný text byl přijatelný pro Evropskou komisi a přitom zásadně nezkomplikoval výstavbu v Česku, na což kritici novely upozorňovali. Ministr připomněl, že bez přijetí novely hrozí problémy s čerpáním evropských dotací.
ODS avizovala, že novelu nepodpoří a neúspěšně požadovala vrátit novelu k novému projednání ve výborech. Sněmovna by totiž podle předsedy poslanců ODS Zbyňka Stanjury měla schválit pouze to, co požaduje EU. Podle Brabce ale novela, která by měla platit jen do přijetí nového stavebního zákona v přespříštím roce, tuto podmínku splňuje.

Výbory v novele navrhly například ze 100 na 300 parkovacích míst limit pro zjišťovací řízení pro výstavbu parkoviště. Stejně tak by neměly podléhat řízení všechny záměry rozvoje měst, ale jen ty s rozlohou nad pět hektarů. To podle pozměňovacího návrhu odpovídá například zástavbě 50 rodinných domů s rozlohou pozemku 1000 metrů čtverečních. U průmyslových zón by se mělo řízení konat až od 20 hektarů plochy a nikoli od 3000 metrů čtverečních, jak navrhla vláda.

Novela má zavést závaznost výsledků řízení o posouzení vlivů na životní prostředí pro navazující územní či stavební řízení. Veřejnost se bude moci bránit soudně proti rozhodnutí, že konkrétní projekt posouzení nepotřebuje. Lhůta pro toto takzvané zjišťovací řízení se má podle vládní verze předlohy prodloužit z jednoho měsíce na dva.

Nová legislativa EIA je vedle služebního zákona jednou z podmínek, aby Evropská komise podepsala s Českou republikou strategickou Dohodu o partnerství. Tento dokument určuje, jakým způsobem bude Česko čerpat prostředky z evropských fondů v novém programovém období 2014 až 2020.

Po projednáním novely byla schůze Sněmovny do čtvrtka přerušena.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů