Středa, 24. dubna 2024

Stavaře čeká rok ve znamení žalob

Stavaře čeká rok ve znamení žalob

Příští týden sněmovna schválí novelu, která zásadně ovlivní, jakou rychlostí se v Česku bude po Novém roce stavět. Jedná se o posuzování vlivů na životní prostředí a podmínky, za kterých budou investoři toto povinné razítko získávat. Původní tvrdý návrh, kdy měla žaloba třeba proti územnímu či stavebnímu povolení celou stavbu automaticky zastavit, dokud o ní nerozhodne soud, platit nebude.

Poslancům se podařilo s ministerstvem životního prostředí domluvit na měkčím kompromisu: bude i nadále na rozhodnutí soudu, jestli žalobě přizná odkladný účinek. Novinka ovšem je, že se nad tím soud zamyslí pokaždé. "A to bez ohledu na to, zda to žalobce navrhne, nebo nikoli," říká Petra Roubíčková, mluvčí ministerstva životního prostředí.

Úplně jednoduché to ale nebude. I když soud řekne, že žaloba odkladný účinek nemá, stavba se zpomalí. Investor sice bude moci dokončit krok, proti kterému někdo podal žalobu, ale se vším dalším musí počkat až do pravomocného rozhodnutí. Například pokud občanští aktivisté u soudu napadnou územní rozhodnutí, nemůže si investor zajít pro stavební povolení -bez ohledu na to, jestli žaloba bude, nebo nebude mít odkladný účinek. Dokončit půjde jen územní řízení.

Žalobu bude moci podat jakékoli občanské sdružení, které má aspoň tři členy a opře se o dvě stovky úředně neověřených podpisů. "Nevládní organizace se budou moci domáhat soudního rozhodnutí v každém okamžiku povolovacího procesu. Zejména v navazujících řízeních, a to už jsou chvíle, kdy investor vynaložil statisíce," namítá Jan Zahradník z ODS.

Novela soudům nařizuje 150denní lhůtu, v níž musejí rozhodnout, ale ministerstvo spravedlnosti už upozornilo, že to tak v praxi nebude. Časové omezení považuje za nepřípustný zásah do soudní nezávislosti.

Česko je v patové situaci. Vyjít veřejnosti víc vstříc v rámci povolování staveb mu nařídila Evropská komise. Vlády dlouhá léta ignorovaly, že český zákon je v tomto ohledu diskriminační. Výsledkem je, že komise trvá na mnohem přísnějších podmínkách, než jaké jsou v unii standardem.

Ministři teď slibují, že od roku 2016 bude všechno jednodušší. To má začít platit úplně nový zákon o posuzování vlivů na životní prostředí (EIA). "Nabídneme opravdové řešení, mnohaleté martyrium investorů výrazně zkrátíme zavedením jednotného povolovacího řízení," říká ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Mezi stavaři i politiky však panuje obava, že prosadit jedno povolovací řízení, které by nahradilo řetězec navazujících papírování a získávání razítek, u kterého vždy může přijít žaloba, bude složité -zvláště když se od příštího roku posuzování vlivů na životní prostředí tak zpřísní.

AUTOR: Kateřina Surmanová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů