Pátek, 29. března 2024

,,Elektřina se stává významnou formou vytápění," říká také Peter Traupmann, ředitel společnosti Austrian Energy Agency

,,Elektřina se stává významnou formou vytápění," říká také Peter Traupmann, ředitel společnosti Austrian Energy Agency

Není tomu ještě dávno, kdy bylo elektrické topení považováno za ekonomicky nevýhodné. V současné době je ale elektřina nejenom nejlevnější možností a předpokládá se, že to tak bude i do budoucna.

,,Elektřina se stává významnou formou vytápění," říká také Peter Traupmann, ředitel společnosti Austrian Energy Agency. Samozřejmě, že současné ohřevy vody nejsou srovnatelné s těmi před několika lety. Velkým hitem při výstavbě nových domů jsou v současnosti tepelná čerpadla na elektřinu. Náklady na vytápění jsou ve srovnání s jinými možnostmi nejnižší. Provozní náklady jsou také podstatně nižší, než u ostatních topných systémů. Pořízení ale vyjde o mnoho dráž. Častokrát jsou tepelná čerpadla kombinována se solárními články na střeše domů, což vyrábí elektřinu pro vlastní tepelné čerpadlo. V tom případě není člověk závislý na cenách elektřiny, které jsou sice v současné době nízké, ale v příštích letech se očekává opět jejich nárůst.

Dobrou alternativou je topení peletami. Pořízení tohoto systému vyjde taktéž velmi draho, provozní náklady jsou ale oproti tomu velmi nízké. Kromě toho přechod na tento topný systém je v některých spolkových zemích podporován státními dotacemi, tj. až jedna třetina nákladů je hrazena z dotací.

Ve velkých městech je situace jiná. Domy ve velkých městech jsou napojeny buď na městské teplárny, nebo se topí plynem či olejem. V současné době je nejvýhodnější plyn, za olejové topení si lidé zaplatí nejvíce. Odběr tepla z tepláren se nachází ve středu. Nicméně se dá říci, že cenové rozdíly nejsou až tak velké.

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade ve Vídni.

ZDROJ: businessinfo.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů