Pátek, 29. března 2024

Německý plán na snižování emisí prý omezí poptávku po povolenkách

Německý plán na snižování emisí prý omezí poptávku po povolenkách

Nový plán německé vlády na snižování emisí oxidu uhličitého ještě více omezí poptávku po emisních povolenkách a podkope již tak nefunkční systém obchodování s těmito povolenkami v Evropě. Německému listu Frankfurter Allgemeine Zeitung to řekl nový eurokomisař pro ochranu klimatu a energetiku Miguel Arias Caňete.

"Dohodnuté dodatečné redukce emisí v elektrárenském sektoru způsobí mimo jiné další pokles poptávky po povolenkách," uvedl Caňete. "To bude mít dopady na systém obchodování s povolenkami (ETS), což v rámci revize ETS důkladně prozkoumáme," dodal.

Německý kabinet ve středu schválil plán, který má do roku 2020 snížit emise oxidu uhličitého až o 78 milionů tun. Jde přitom o klíčový plán ve snaze dosáhnout slíbeného poklesu emisí o 40 procent ve srovnání s úrovní v 90. letech.

Systém obchodu s povolenkami ETS zavedla Evropská unie v roce 2005. Tehdy se mezi členské země rozdělily emisní kvóty na vypouštění emisí, po jejichž překročení se musejí kupovat povolenky. Ekonomická krize však snížila produkci a tím i emise, takže povolenek je na trhu nadbytek. Cena jedné povolenky kvůli tomu spadla pod sedm eur z více než 30 eur v roce 2008, což snižuje motivací firem k investicím do úspor energie.

Evropská komise již představila plán, jehož cílem je podpořit cenu postupným stahováním části povolenek z trhu. Členské státy Evropské unie se ale ještě nedohodly na tom, jak rychle by se měl tento plán realizovat, podotýká agentura Reuters.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů