Úterý, 23. dubna 2024

OSN: Rozvojové země čekají horentní náklady proti oteplování

OSN: Rozvojové země čekají horentní náklady proti oteplování

Výdaje potřebné na ochranu lidí před riziky spojenými s klimatickými změnami v rozvojových zemí by mohly dosáhnout 250 až 500 miliard dolarů (5,6 až 11,2 bilionu Kč) ročně v roce 2050. Vyplývá to podle agentury AFP ze zprávy Programu OSN pro životní prostředí (UNEP), která byla zveřejněna v Limě.

Tento nový odhad, který zahrnuje všechny rozvojové země, vychází z představy, že se mezinárodnímu společenství podaří omezit nárůst globálních teplot nanejvýš o dva stupně Celsia ve srovnání s předprůmyslovou érou.

Výhled je mnohem vyšší než ten předchozí, který operoval se 70 až 100 miliardami dolarů, upozornil UNEP.
"Náklady na přizpůsobení by mohly činit až 150 miliard dolarů ročně v letech 2025/2030 a 250 až 500 miliard v roce 2050," uvedl UNEP v prohlášení.

"Následky jsou zvláště znepokojivé pro nejméně rozvinuté země, jejichž finanční prostředky určené pro rozvoj budou muset být přesměrovány na financování opatření k přizpůsobení se změnám," dodal UNEP.

Adaptační opatření se týkají ochrany obyvatel a infrastruktur před dopady změn klimatu, jako je zvýšení hladiny moří a větší množství záplav a sucha.

Financování těchto činností, jakož i ty, které mají vést ke snížení množství skleníkových plynů, je jedním z nejobtížnějších témat nyní probíhající konference o ochraně klimatu v peruánské metropoli Limě.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů