Úterý, 19. března 2024

Metanové hydráty - budoucí zdroj energie?

Metanové hydráty - budoucí zdroj energie?

Vědci v Japonsku a USA říkají, že se pohybují blíže k nalezení nového zdroje energie s názvem ,, metan hydrát". Metan hydrát je krystalická forma zemního plynu nacházející se v arktických oblastech na dně oceánů. Při pokojové teplotě krystal vydává žár což mu přineslo přezdívku "oheň v ledu", zásoby se odhadují na 700 000 bilionů kubických stop látky rozptýlené po celém světě na dně oceánů v arktických oblastech. Může být proto alternativním zdrojem paliva, obsahující více energie než všechny dříve objevené energetické komodity jako například v kombinaci ropy a zemního plynu, ( podle vědců z US Geological Survey ).

Metan hydrát: Někteří ho nazývají ledový metan nebo metan klatrát. Skládá se z metanu , který je uzavřený ve zmrzlé vodě. Molekuly vody zcela obklopují metan. Metan hydrát je také složka mělké mořské geosféry. V roce 1971byl poprvé objeven v Černém moři. Při normální teplotě a tlaku se 1m3 metan hydrátu rovná 168 m3 metanu. Hydro metan je možné zpracovávat tepelnou metodou, tlakovou metodou nebo metodou injektáže.

Nebezpečí hydrátů metanu

Hydrátů metanu jsou citlivé sedimenty. Mohou rychle oddělit se zvýšením teploty nebo snížením tlaku. Tato disociaceprodukuje metan a voda zdarma. Přeměna pevné usazeniny na kapaliny a plyny vytvoří ztrátu podpory a pevnost ve svazku. Ty mohou způsobit podmořské propadající, sesuvy půdy nebo poklesy, který může poškodit výrobní zařízení apotrubí například na ropných plošinách.

Oteplování oceánů může způsobit postupné tání plynových hydrátů blízko sedimentu. Ačkoli mnoho média představila tuto situaci jako potenciální katastrofa, USGS výzkum zjistil, že plynové hydráty v současné době přispívají k celkovému metanu a katastrofální tání nestabilních hydrátů je nepravděpodobné ( nepředpokládá se, že v tomto důsledku se do atmosféry dostane obrovské množství metanu )

Obrovský potenciál



Ačkoli akumulace hydrátů metanu se nachází ve složitém prostředí a těžby představuje velkou technickou náročnost a problémy je Metan Hydrát největším zdrojem uhlovodíků na zemi. V budoucnu by mohly být vyvinuty technologie k jejich výrobě např. redukci tlaku, iontové výměny a dalších procesů, které využívají jejich unikátní chemické a fyzikální vlastností. Spojené státy, Kanada, Japonsko a Indie mají intenzivní výzkumné programy pracovní objevitživotaschopné technologie pro výrobu plynových hydrátů. Metan hydrát bude pravděpodobně hrát důležitou roli v našem budoucím energetickém mixu.

ZDROJ: The Wall Street Journal, geology.com, kurzy.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů