Čtvrtek, 18. dubna 2024

Brno: Navštivte i s vašimi ratolestmi zábavný vědecký park na brněnském výstavišti

Brno: Navštivte i s vašimi ratolestmi zábavný vědecký park na brněnském výstavišti

Zemětřesná deska, simulátor povodně, model lidského srdce v nadživotní velikosti nebo gyroskop v kufru - tyto a dalších téměř 150 interaktivních exponátů mohou prozkoumávat návštěvníci zábavného vědeckého parku VIDA! Pro veřejnost se otevřel v pondělí 1. prosince v bývalém pavilonu D brněnského výstaviště na ulici Křížkovského 12.

Na ploše téměř pěti tisíc metrů čtverečních zde na děti i dospělé čeká množství vtipných modelů, strojů, hraček a hádanek, jež je třeba rozpohybovat, prozkoumat, spojit nebo rozložit, nebo jim prostě nějak přijít na kloub. Věda spojená se zábavou, místy s překvapením nebo špetkou adrenalinu - například při jízdě na kole na laně upevněném ve výšce prvního poschodí, může být velmi příjemným způsobem rozšiřování obzorů a ,,bystření mozku".

Unikátní expozice je rozdělena do čtyř hlavních tematických sekcí: Planeta, Civilizace, Člověk a Mikrosvět. Samostatná část, Dětské science centrum, je věnována dětem od 2 do 6 let. Dotýkat se exponátů je tu více než doporučeno. ,,Objevujete tu nejen očima, ale všemi smysly. I složité přírodní jevy představujeme formou hry a zábavy," řekl Lukáš Richter, ředitel Moravian Science Center Brno, příspěvkové organizace Jihomoravského kraje, která VIDA! science centrum provozuje.

Připravovaný doprovodný program Divadlo vědy zahrnuje představení plná zábavných pokusů a speciální programy pro školní skupiny i veřejnost. Galerie pavilonu slouží k instalaci aktuálních výstav, z nichž první je věnovaná problematice pasivních domů.

VIDA! využila evropskou dotaci

Science park VIDA! byl dokončen na základě projektu Moravian Science Centre Brno, jehož příprava začala v roce 2009. Projekt získal dotaci z Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace 572 mil. Kč a stavět se začalo koncem června 2013. Na spolufinancování provozu science centra se s Jihomoravským krajem podílí město Brno.

Věda hrou každý den

VIDA! bude mít otevřeno každý den od 10 do 18 hod. včetně vybraných svátků. Navštívit tento nový zábavní vědecký park tak bude možné například i 26. prosince 2014 nebo 1. ledna 2015. ,,Připravili jsme hned dva typy rodinného vstupného. Navštíví-li naše centrum rodiče se dvěma či třemi dětmi, zaplatí 490 Kč. Přijde-li s dětmi jen jeden z rodičů, je cena vstupenky 360 Kč," sdělila Hana Laudátová, manažerka pro marketing a PR. Zuzana Hanzelková, manažerka vzdělávacích programů, zdůraznila: ,,Školy si v současné době mohou vybírat z třinácti různých programů. Vstupné pro žáka či studenta, který navštíví expozici, představení s pokusy i vybraný program, je 110 Kč."

Kompletní ceny vstupenek a další podrobnosti najdete na webu na www.vida.cz . ZDROJ: www.brno.cz

Z

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů