Úterý, 19. března 2024

V Plzni budou první podzemní kontejnery separovaného odpadu

Až o 60.000 litrů posílí Plzeň kapacitu systému na sběr separovaného odpadu novými podzemními kontejnery v centru města.

V Plzni budou první podzemní kontejnery separovaného odpadu

Podzemní kontejnery by měly být zatím na pěti místech poblíž historického jádra. Radnice centrálního obvodu na ně získala dotaci 4,2 milionu korun, řekl ČTK primátorův ekonomický náměstek Pavel Kotas (ČSSD).

Pět kontejnerů bude obsahovat celkem 15 nádob na papír, sklo a plast. Každé stání by mělo mít objem čtyři metry krychlové. Kontejner bude pod zemí, nad povrch bude vyvedený jen nástavec s otvorem na vhazování odpadu. Do nádob se vejde několikanásobně víc odpadu než do současných popelnic.

Díky podzemnímu systému nebudou vzhled centra města narušovat velké barevné nádoby. Kotas zároveň předpokládá, že také zmizí hromady odpadu, které nyní lidé často vrší kolem kontejnerových stání.

Vybudování stání u Rooseveltova mostu, u Zvonu, v Kovářské ulici, na náměstí T. G. Masaryka a v Kopeckého sadech přijde na 4,65 milionu korun, deset procent hradí centrální obvod.

Plzeň není první město v Plzeňském kraji, které schovalo kontejnery pod zem. První dva takové kontejnery zprovoznily nedávno Klatovy. "Chtěli jsme to vyzkoušet, máme z toho velkou radost. Původně jsme chtěli, aby byly v centru města, ale město je prosíťováno a my těžko hledáme, kam bychom je mohli dát," řekl klatovský místostarosta Václav Chroust (ODS). Z celkových nákladů 1,9 milionu korun získalo město dotaci 1,6 milionu. Pokud budou dostupné další dotace, chce radnice s budováním podzemích kontejnerů pokračovat.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů