Úterý, 19. března 2024

Náklady na hlubinné úložiště jádra mají být asi 111 miliard korun

Celkové náklady na stavbu a provoz plánovaného hlubinného úložiště vyhořelého jaderného paliva mají dosáhnout zhruba 111 miliard korun.

Náklady na hlubinné úložiště jádra mají být asi 111 miliard korun

Vyplývá to z návrhu koncepce nakládání s radioaktivními odpady a vyhořelým jaderným palivem, který dnes schválila vláda. Plán hlubinného ukládání použitého paliva existuje v Česku už od roku 1990. Většina obcí, kde by mohlo úložiště být, ale s projektem nesouhlasí.

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) v říjnu povolilo průzkum pro hlubinné úložiště radioaktivního odpadu ve všech sedmi lokalitách, o něž žádala Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO). Průzkum se má provést v lokalitě Čertovka na pomezí Ústeckého a Plzeňského kraje, u Březového potoka poblíž Horažďovic v Plzeňském kraji, v Magdaleně na Táborsku, Čihadlu na Jindřichohradecku, na Kraví hoře na Žďársku, v Hrádku na Jihlavsku a v Horce pod Velkým Meziříčím.

Většina dotčených obcí, se s nevolí odvolávala už proti vymezení průzkumných území. Stěžovaly si i na nátlak ze strany SÚRAO.

Hlubinné úložiště by v Česku mělo fungovat od roku 2065, jeho stavba potrvá 15 let. Vyhořelé palivo ze šesti jaderných bloků ČEZ v Temelíně a Dukovanech se nyní ukládá do meziskladů.

Miroslav Kynčl z tiskového oddělení MPO upozornil, že vláda dnes schválila pouze návrh koncepce, finální verze poputuje na vládu až za čas. "Před konečným schválením aktualizované koncepce vládou je nutné ještě podrobit předložený návrh tohoto materiálu procesu Posuzování vlivů koncepcí na životní prostředí (proces SEA)," vysvětlil Kynčl.

Vláda dnes schválila i rozpočet SÚRAO na další roky. Ten mimo jiné obsahuje i peníze, které budou moci vytipované obce čerpat v případě, že kladná stanoviska k průzkumu nabudou právní moci. Dohromady jde o 72 milionů korun na rok.


Odhad nákladů na hlubinné úložiště (mld. Kč v cenách roku 2011)

Celkové náklady stavby včetně výzkumu a vývoje 36,7
Provoz včetně uzavření úložiště 42,1
Ukládací kontejnery 32,6
Celkem 111,4


Zdroj: Návrh koncepce nakládání s radioaktivními odpady a vyhořelým jaderným palivem

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů