Čtvrtek, 28. března 2024

ČR se nelíbí návrh směrnice o omezení emisí ze středních zdrojů

ČR se nelíbí návrh směrnice o omezení emisí ze středních zdrojů

Česká republika se dnes v Bruselu zdržela hlasování o návrhu směrnice, která má v budoucnu omezit emise ze středních spalovacích zdrojů, tedy například z kotlů firem či výtopen. Novinářům to po jednání se svými kolegy ze zemí EU řekl český ministr životního prostředí Richard Brabec. Členské země EU si dnes přesto svou pozici ujasnily a mohou tak začít vyjednávání v Evropském parlamentu. Právě od nich si Praha slibuje změny, které jí umožní směrnici nakonec podpořit.

"ČR se zdržela hlasování. To není u nás úplně běžné, ale my jsme nespokojeni s výsledkem tak, jak zatím dopadá," řekl Brabec. Připomněl, že v Česku budou od roku 2018 platit přísnější limity, než obsahuje návrh. Dnes proto Brabec prosazoval, aby tyto limity také nejpozději od roku 2020 platily na celoevropské úrovni.

Střední zařízení jsou totiž podle ministra významným znečišťovatelem nejen v ČR ale také přes hranice, například z Polska. "Chceme, aby se českým lidem dobře dýchalo," dodal Brabec.

Návrh podle něj obsahuje zbytečně široké, technicky a ekonomicky neodůvodněné výjimky, které jen oddalují efekty směrnice pro evropské ovzduší.

Návrh původně Evropská komise předložila v prosinci 2013 jako součást balíčku, který měl zajišťovat v EU čisté ovzduší. Má se týkat středních spalovacích zdrojů s tepelným příkonem od jednoho do 50 megawattů.

Proti původnímu návrhu ale text, dohodnutý i přesto, že se Česko zdrželo, nyní zavádí různé režimy pro různě velké zdroje s cílem snížit náklady a administrativní zatížení pro ty nejmenší. Prodlužuje také příslušné lhůty pro odlehlé a izolované oblasti, pro zařízení, která se blíží ke konci životnosti nebo pro systémy dálkového vytápění.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů