Čtvrtek, 18. dubna 2024

Obyvatelé Harrachova nebudou příští rok platit za odpad

Obyvatelé krkonošského střediska Harrachov na Semilsku nebudou v příštím roce platit za likvidaci svého odpadu.

Obyvatelé Harrachova nebudou příští rok platit za odpad

Letos platili obyvatelé města paušální poplatek 600 korun za rok, pro příští rok ho zastupitelé zrušili. ČTK to dnes sdělila starostka Eva Zbrojová (Starostové pro Liberecký kraj). Podobný přístup radnice je v Libereckém kraji výjimečný. Poplatek za odpad zatím neplatí jen obyvatelé České Lípy, kde ho radnice zrušila před pěti lety.

Za odpad nebudou platit jen lidé s trvalým bydlištěm v Harrachově. "Nechceme je více zatěžovat dalšími povinnostmi, myslíme si, že naši občané mají na horách už dost nelehký život, takže jim ho chceme usnadnit," uvedla starostka. I v minulosti podle ní radnice na odpad z rozpočtu doplácela, teď to bude zhruba o 700.000 korun víc. Ročně radnice za likvidaci odpadů ve městě zaplatí kolem 1,5 milionu korun.

Hospodaření Harrachova je podle Zbrojové stabilizované, město se dokázalo vypořádat se všemi dluhy. Už nad ním ani nevisí hrozba, že bude muset zaplatit stomilionový z dob privatizace zdejší sklárny. Nový rok sice radnice začíná stejně jako většina měst a obcí v kraji rozpočtovým provizoriem, už teď je ale jasné, že bude Harrachov v příštím roce hospodařit zhruba s 35 miliony. "Platba za odpad ho tak příliš nezatíží," poznamenala Zbrojová.

Radnice naopak doufá, že by zrušení poplatku za odpad mohlo ve svém důsledku v budoucnu i nějaké peníze do městské kasy přinést. "Říkáme si, že se třeba k trvalému pobytu přihlásí lidé, kteří tu mají nemovitosti, žijí tu, ale trvalý pobyt zatím nemají," uvedla Zbrojová. To by mohlo městu, kde dnes podle Českého statistického úřadu trvale žije něco přes 1500 lidí, přilákat nové obyvatele a zvýšit daňové příjmy. Posledních 20 let Harrachovu spíš lidí ubývá, odcházejí jinam.

Za odpad už pět let neplatí také obyvatelé České Lípy. Tamní radnice poplatek zrušila na konci roku 2009 a od té doby už ho nezavedla, lidé tak nebudou za likvidaci svého odpadu platit ani v příštím roce. To třeba ve Frýdlantu platí od letošního roku lidé roční paušál 789 korun za osobu. Na 660 korun zvedli roční poplatek třeba v Turnově, tam ale mají lidé možnost si důsledným tříděním do speciálních pytlů poplatek snížit na polovinu. Třeba ve stotisícovém Liberci platí lidé za odpad už léta 492 korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů