Pátek, 29. března 2024

Španělský býk jede na CNG

Španělský býk jede na CNG

Český trh se utěšeně plní novými modely aut s pohonem na stlačený zemní plyn (). Mezi poslední novinky patří i Seat Leon TGI vybavený nově vyvinutým motorem 1,4 litru s přímým vstřikováním a přeplňováním turbodmychadlem.

auto na plyn test Seat Leon TGI

Seat Leon TGI z profilu. Líbí?
foto: Hybrid.cz

Motor modelu Leon TGI poskytuje nejvyšší výkon 81 kW/110 k a maximální točivý moment 200 N.m již od 1500 min-1. Navzdory své hospodárnosti propůjčuje Leonu TGI vynikající dynamiku - zrychlení z 0 na 100 km/h trvá 10,9 sekundy a nejvyšší rychlost je 194 km/h.

Čísla jsou ale jen čísla. Když pak usednete za volant plynového Seatu Leon, chytíte do ruky řadící páku a sešlápnete plyn, nudná statistika se rázem promění v extrémně zábavnou jízdu. Předně, převodovka je velmi přesná a řazení je skutečná radost - páka skvěle padne do ruky.

Vyšší oktanové číslo stlačeného zemního plynu (CNG) ždíme z bivaletního (konstruovaného pro CNG a benzin) motoru 1.4 TSI každý kilowatt výkonu. Turbo není příliš zřetelné, rozjíždění je bezproblémové a auto slušně táhne už od nižších otáček.

ZDROJ a více na: www.hybrid.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů