Středa, 24. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

O prodeji státních lesů rozhodne parlament
Vláda včera podle očekávání zaujala neutrální stanovisko k novele lesního zákona, která by zabránila až na výjimky privatizaci státních lesů. Změnu zákona navrhuje zastupitelstvo Středočeského kraje. O předloze nyní rozhodne parlament, stanovisko vlády je pro zákonodárce jen doporučující. Podle vlády navržená novela neobsahuje třeba výjimky z převodů státních lesů, což by mohlo ztížit její praktické využití.

K energetické koncepci se vláda vrátí v únoru
Vláda včera přerušila projednávání státní energetické koncepce, která určí směr, jakým se vydá česká energetika v nadcházejících desetiletích. Znovu by se k materiálu měla vrátit zřejmě v únoru. Podle ministerstva životního prostředí byl spor o to, zda má být v dokumentu napsáno, že nebudou prolomeny limity těžby hnědého uhlí.

Společnost ČEZ ovládla pardubickou firmu EVČ
Skupina ČEZ ovládla prostřednictvím dceřiné společnosti ČEZ Energetické služby firmu EVČ, která projektuje a staví energetické objekty. Převzetí podílu 75 procent v prosinci schválil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. ČEZ tímto krokem nadále expanduje do oblasti takzvané malé energetiky. Firma EVČ se v segmentu podniků a veřejné správy zaměřuje na projekční i stavební práce zejména v oblasti energetického a tepelného hospodářství.

Gazprom: Vývoz plynu do EU a Turecka klesne víc
Monopolní ruský vývozce zemního plynu Gazprom předpokládá, že vývoz této suroviny do Evropské unie a Turecka letos dosáhne jen 147 miliard metrů krychlových. Prohlásil to místopředseda představenstva Alexandr Medveděv. Gazprom dosud odhadoval, že vývoz bude činit až 157 miliard krychlových metrů plynu. Loni firma do obou oblastí vyvezla 162 miliard kubíků plynu.

Komárkova MND i přes pád cen nehodlá snížit těžbu
Pokles tržeb o desítky až stovky milionů korun kvůli klesající ceně ropy očekává společnost MND se sídlem v Hodoníně. Cena ropy už sice klesala loni, letos je však pokles mnohem dramatičtější až na hodnoty kolem 60 dolarů za barel. Přesto však společnost ze skupiny KKCG Karla Komárka nehodlá propouštět ani snižovat objem těžby. Loni firma vytěžila 1,07 milionu barelů ropy a utržila za ni 2,2 miliardy korun.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů