Pátek, 19. dubna 2024

Těžký boj proti černým skládkám v Plzni

Těžký boj proti černým skládkám v Plzni

Úklid černých skládek pro městské obvody i České dráhy představuje nekonečný boj. ,,Černé skládky se likvidují třikrát týdně a stojí nás to měsíčně 200 až 300 tisíc korun," uvedl minulý rok místostarosta třetího městského obvodu.

To na Doubravce za celý rok 2013 museli zaplatit ?110 tisíc korun. ,,Šlo o malé černé skládky převážně komunálního a objemného odpadu. Za 1. pololetí tohoto roku jsme vynaložili zatím 31 tisíc korun," uvedl také již dříve jeho kolega z ÚMO Plzeň 4..

Nejhorší lokality ve městě mapuje Karel Makoň ze záchranné stanice živočichů. Podle něj černé skládky trápí Plzeň od té doby, co byly zpoplatněny některé odpady, jichž se lidé byli zvyklí zbavovat ve sběrných dvorech zdarma. ,,Část černých skládek by nebyla, pokud by velkoobjemný odpad a stavební sutě braly dvory bez poplatku," je přesvědčen Makoň.

Ten uvedl, že město v minulosti nechalo za 10 milionů korun uklidit všechny černé skládky a pak otevřelo sběrné dvory. ,,Asi pět let byl klid. Systém sběru odpadů pak ale přešel z města na obvody a ty zpoplatnily některé odpady a černé skládky začaly znovu bujet," pověděl Makoň.

Na území města je několik sběrných dvorů. Mezi ty větší patří dvůr v ulici Ed. Beneše, na Vejprnické, na Jateční a v Úněšovské ulici. Za objemný odpad, tedy sedačky, křesla apod. si účtují cca 3 koruny za kilogram. Stejné množství zeminy nebo stavbení sutě v nich uložíte za 1,50 Kč.

Podle Makoně by černé skládky mohla omezit úprava otevírací doby sběrných dvorů, uložení odpadů zdarma a to, aby se s objemným odpadem lidé nemuseli dřít do vysokých kontejnerů. ,,Na Borech ve sběrném dvoře jsou kontejnery zapuštěné do země, lidem tak odpadá tahání do výšky, jako je tomu třeba na Jateční," konstatoval Makoň. Lidé ve sběrných dvorech zbaví odpadů zdarma od září 2015 díky nové odpadové vyhlášce. Město zároveň rozšíří otevírací dobu a dvory vylepší např. nájezdovou rampu.

ZDROJ: www.plzensky-denik.cz, kráceno, upraveno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů