Čtvrtek, 18. dubna 2024

Boom zelené energie stál 157 miliard

Boom zelené energie stál 157 miliard

Bilion korun převýší do roku 2030 náklady na obnovitelné zdroje elektřiny. Odhadl to Nejvyšší kontrolní úřad . Podstatnou část sumy, která představuje zhruba roční státní rozpočet, zaplatí odběratelé na příplatcích ke spotřebované elektřině.

Kontrolní úřad to uvedl v tiskové zprávě o prověrce toho, jak stát v letech 2011 až 2013 podporoval výrobu energie z obnovitelných zdrojů.

Kontroloři připomněli "solární boom" konce roku 2010, kdy počet slunečních elektráren kvůli velkorysé státní podpoře prudce rostl. Parlament následně schválil novelu, jež pravidla změnila, podle NKÚ ale politici nebyli dost rychlí.

Stát finančně podporuje výrobu elektrické energie z biomasy, větru, vody, slunečního záření a bioplynu. Jen v letech 2011 až 2014 činily náklady na její podporu téměř 157 miliard korun, uvedl NKÚ. "Z této podpory nejvíce čerpaly fotovoltaické elektrárny. Například v roce 2013 podpora zelené elektřiny dosáhla 44 miliard korun a fotovoltaické elektrárny získaly dvě třetiny této částky, přestože vyrobily pouze 22 procent zelené elektřiny," uvedla mluvčí úřadu Olga Málková.

Náklady pro stát budou podle ní ještě vyšší, protože provozovatelé "zelených" elektráren mají právo na úlevu na daních. Jaké výše pomoc dosahuje, není jasné, protože ji ministerstvo průmyslu nesleduje.

Se závěry úřadu nesouhlasí fotovoltaické asociace. Aliance pro energetickou soběstačnost společně s Českou fotovoltaickou průmyslovou asociací upozorňuje například na to, že mezi roky 2011 a 2014 nebylo provozovatelům solárních elektráren kvůli zavedení solární daně vyplaceno okolo 20 miliard korun. Kontrolní úřad to ale podle nich ve svých propočtech nezohledňuje.

Podíl obnovitelných zdrojů na hrubé konečné spotřebě energie v Česku činil předloni 11,22 procenta, cílem pro rok 2020 je podle evropské směrnice 13 procent.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů