Středa, 8. května 2024

Od března se zřejmě kovy nebudou vykupovat za hotové

Od března se zřejmě kovy nebudou vykupovat za hotové

Od 1. března bude zřejmě zakázáno vykupovat kovy "za hotové". Ministerstvo životního prostředí (MŽP) se chystá vydat vyhlášku, podle které lidé za odevzdaný kovošrot dostanou zaplaceno pouze bezhotovostně. ČTK to dnes řekla mluvčí MŽP Petra Roubíčková. Úřad chce zároveň předložit v únoru vládě materiál, který by měl ukázat na další opatření, jež by pomohla omezit krádeže kovů. Měl by je komplexně řešit napříč více resorty, dodala Roubíčková.

"Zároveň připravujeme změnu zákona o odpadech, neboť vyhláškou v současné chvíli nelze omezit bezhotovostní styk pouze na převod na účet, což je podle ministerstva životního prostředí ten nejúčinnější způsob," uvedla.

Krádeže kovů trápí obce dlouhodobě. V některých začala s novým rokem platit vyhláška zakazující lidem prodávat šrot v komerčních sběrnách. Posílit by se proto podle Roubíčkové měla i kontrola sběren a výkupen, kterou má na starosti Česká inspekce životního prostředí.

Obce mají povinnost nabídnout občanům, kam mohou nepotřebné kovy odnést. Je to místo, které obec určí vlastní vyhláškou. Může to být sběrný dvůr, velkoobjemový kontejner nebo speciální popelnice. Zákon umožňuje občanům předat kovový odpad i do dalších legálně provozovaných zařízení ke sběru a výkupu odpadů. Novinky ale působí spíše zmatek. Povinnost zavést systém třídění kovového odpadu mají obce a města od 1. ledna.

Podle člena předsednictva Svazu měst a obcí a starosty Velkého Oseku Pavla Drahovzala by nově mělo rozhodnout ministerstvo vnitra, které garantuje správný obsah vyhlášek. "Musí rozhodnout, jestli může vyhláška obce zakázat nosit odpad do sběrny, i když na území obce je," řekl dnes ČTK. Loni ministerstvo vydalo stanovisko, že obce nemají podle zákona možnost zamezit obecně závaznou vyhláškou prodeji kovů do sběren a výkupen. Tehdy ještě neměly povinnost nastavit třídění kovů. Nyní ji ale vzhledem k nové legislativě mají, poznamenal Drahovzal.

Podle MF Dnes začaly od Nového roku platit vyhlášky, které zakazují lidem prodávat šrot v komerčních sběrnách, například v Bohumíně, Karviné, Havířově, Orlové nebo Rychvaldu v Moravskoslezském kraji. Prodat šrot do sběren mohou pouze firmy, občané jen v městském separačním dvoře.

Obce tak chtějí bojovat proti zlodějům kovů. Mluvčí Karviné Šárka Swiderová deníku řekla, že při rekonstrukci náměstí dvakrát zmizely litinové kanálové poklopy. Člověk pobírající dávky v hmotné nouzi si prý za dva měsíce vydělal odvozem kovových předmětů 150.000 korun. Jen za loňský rok městu vystoupaly škody ke dvěma milionům.

Svaz průmyslu druhotných surovin ČR ale už dříve snahu obcí označil za neústavní, vyhlášky prý postihnou hlavně poctivé občany. "Je nemorální chtít po lidech, aby se majetku, který nabyli legálně, zbavili zdarma," uvedl loni na tiskové konferenci výkonný ředitel svazu Petr Šulc.

Šárka Mrázová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů