Úterý, 19. března 2024

Až 14 milionů krajům na zpracování krajských plánů odpadového hospodářství

Až 14 milionů krajům na zpracování krajských plánů odpadového hospodářství

MŽP dnes zahajuje příjem žádostí o příspěvek na tvorbu krajských plánů odpadového hospodářství, které budou vycházet z Plánu odpadového hospodářství ČR 2015-2024 (POH ČR), schváleného vládou v prosinci loňského roku. Ministr Brabec na podporu vypracování krajských plánů odpadové strategie vyčlenil pro kraje 14 milionů Kč z prostředků Státního fondu životního prostředí ČR. Kraje mohou písemné žádosti o dotaci poslat poštou, datovou službou nebo podat přímo na podatelně SFŽP ČR až do 9. března 2015.

Od 1. ledna 2015 začala platit nová strategie pro nakládání s odpady v ČR - Plán odpadového hospodářství 2015-2024. Vláda ho schválila loni v prosinci. Všechny kraje musí nyní zpracovat své krajské plány odpadového hospodářství nejpozději do 18 měsíců od začátku platnosti nového POH ČR.

,,Už na konci loňského roku, kdy nový Plán odpadového hospodářství schválila vláda, jsem slíbil krajům finanční podporu na vypracování krajských plánů odpadového hospodářství, jako tomu bylo před 10 lety. Abychom kraje motivovali, vyhradili jsme pro ně z peněz Státního fondu životního prostředí ČR celkem 14 milionů korun, přičemž pro každý kraj to bude až 1 milion korun. Je totiž v zájmu nás všech, aby krajské plány odpadového hospodářství začaly platit dříve, než ukládá zákon o odpadech, nejlépe do 12 měsíců od začátku účinnosti POH ČR. Jen tak se České republice podaří nabrat správný kurz směrem ke splnění evropských cílů pro nakládání s odpady. To je cesta ke snížení množství odpadů ukládaných na skládky, ke zvýšení recyklace a materiálového využití a v neposlední řadě i k předcházení vzniku odpadů," vysvětluje ministr Brabec.

Plán odpadového hospodářství ČR 2015-2024 a krajské plány patří mimo jiné mezi klíčové dokumenty pro Evropskou komisi ve vazbě na možnost financování projektů odpadového hospodářství v novém Operačním programu Životní prostředí 2014-2020.

Příspěvek je určený na pokrytí nákladů spojených se zpracováním jednotlivých krajských POH, tak aby byly schváleny a jejich závazné části vydány obecně závaznou vyhláškou do 12 měsíců od účinnosti nařízení vlády o POH ČR, nejpozději však do 29. února 2016. Vypracování jednotlivých Plánů odpadového hospodářství můžou kraje zadat odborným firmám prostřednictvím výběrového řízení.

Písemné žádosti o podporu [1] mohou kraje posílat poštou, datovou službou nebo podat přímo na podatelně Státního fondu životního prostředí až do 9. března 2015 do 12 hodin.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů