Pátek, 19. dubna 2024

Na likvidaci následků těžby uranu na Českolipsku půjde 4,5 mld.Kč

Na likvidaci následků těžby uranu na Českolipsku půjde 4,5 mld.Kč

Na likvidaci následků nešetrné těžby uranu v oblasti Stráže pod Ralskem na Českolipsku uvolní vláda v letech 2015 až 2017 kolem 4,5 miliardy korun. Novinářům to dnes řekl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Stačit to ale nebude, sanace území podle odhadů potrvá až do roku 2037. Odhaduje se, že na vyčištění území bude potřeba asi 50 miliard korun.

Ve Stráži pod Ralskem se uran těžil v letech 1967 až 1996. Chemickou těžbou bylo kontaminováno přes 370 milionů metrů krychlových podzemních vod na ploše 27 kilometrů čtverečních. Situace je komplikovanější o skutečnost, že v okolí těžby je oblast rozsáhlé zásobárny pitných vod v severních a středních Čechách. Za 30 let byly do podzemí vtlačeny čtyři miliony chemikálií. "Koncentrace kontaminantů je 50 gramů na litr, cílová koncentrace by měla být sedm gramů na litr," uvedl ředitel Státního podniku Diamo Tomáš Rychtařík. Diamo má sanaci na starost.

Likvidace následků těžby začala v roce 1996, zatím se na sanaci vynaložilo skoro 20 miliard korun. Podle Rychtaříka za rok zlikvidují asi 160.000 tun kontaminovaných kyselých roztoků.

Lidé v Podještědí se obávají obnovení těžby uranu, podle Mládka ale s ničím takovým současná vláda nepočítá. "Eventuální těžba je zvažována, avšak pouze za předpokladu, že bude zisková a je to v jiné lokalitě. V této se nepředpokládá žádná," řekl Mládek. Podle něj jde o lokalitu Brzkov na Jihlavsku, kde je možné vytěžit přes 3000 tun uranu. V současné době by ale těžba byla podle ministra ztrátová, proto rozhodnutí nechá současná vláda až na vládě vzešlé z příštích parlamentních voleb. V Česku je nyní jediný fungující důl Rožná na Vysočině, těžit by se v něm mělo už jen několik let.

V minulosti v uranových dolech na Českolipsku pracovalo přes 6000 lidí, už před třemi lety skončily práce za 150 milionů korun na likvidaci dolu Křižany. Nyní se likviduje kontaminovaný bývalý důl Hamr I v Hamru na Jezeře a chemická úpravna ve Stráži pod Ralskem, kde se zpracovával horníky vytěžený uran. Jde o dva projekty v souhrnu za téměř 1,2 miliardy korun. Zhruba polovina nákladů se zaplatí z evropské dotace. "Oba projekty jsme zahájily v roce 2014 a dokončíme letos," uvedl Ludvík Kašpar, náměstek pro výrobu a ekologii závodu Diamo ve Stráži pod Ralskem.

V rámci demoličních prací bude v bývalém dole zbourána i 60metrová těžní věž. "Z velké části je kontaminována, proto bude věž zlikvidována. Na jejím místě vznikne památník, který bude připomínat těžbu uranu," nastínil Kašpar. V Hamru I se v minulosti vytěžilo asi 10.600 tun uranu. Na části vyčištěného území ve Stráži pod Ralskem vznikne průmyslová zóna pro lehký průmysl.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů