Pátek, 19. dubna 2024

Ostrava končí soudní spory se státem kvůli znečištěnému ovzduší

Ostrava končí soudní spory se státem kvůli znečištěnému ovzduší

Ostrava definitivně končí svou rozepři se státem kvůli špatné kvalitě ovzduší a nebude dále pokračovat v soudních sporech, které zahájilo minulé vedení. Město totiž nevyužije své možnosti podat ústavní stížnost. Rozhodli o tom ostravští radní. Novinářům to dnes řekl primátor Tomáš Macura (ANO).

Nejvyšší správní soud (NSS) v Brně loni v listopadu zamítl kasační stížnost, kterou podalo bývalé vedení města poté, kdy pražský městský soud odmítl jeho žalobu na stát za znečištěné ovzduší. Město se ještě mohlo bránit ústavní stížnosti, což ale zamítlo.

"Válka se státem definitivně končí včerejším (úterním) rozhodnutím rady, která se rozhodla nepodávat žádnou ústavní stížnost v této záležitosti, takže město už v tuto chvíli není v žádném sporu se státem ohledně žaloby na špatné životní prostředí," uvedl Macura.

Podle něj to neznamená, že by město rezignovalo na snahu životní prostředí zlepšit. "Jenom jsme přesvědčeni o tom, že toho pokroku se dá nebo musí dosáhnout jinými prostředky než podáváním žalob. Bylo by to dráždění státu a bylo by to i vynakládání zbytečných peněz, protože to právní zastoupení něco stojí," řekl primátor.

Bývalé vedení města žalovalo vládu, ministerstvo životního prostředí a ministerstvo dopravy za to, že dostatečně a efektivně nechránily čistotu ovzduší v Ostravě a nevytvořily funkční systém vedoucí k dodržování imisních a emisních limitů.

Žalobu podalo na jaře 2010 a soud se jí zabýval hned dvakrát. Městský soud v Praze ji nejprve řešil předloni v březnu. Soudci však tehdy žalobu odmítli bez detailního projednání, protože ji město podle nich nepodalo v zákonné lhůtě. Město ale s tímto odůvodněním nesouhlasilo a obrátilo se tehdy poprvé na Nejvyšší správní soud, který rozhodl, že se žaloba musí projednat znovu. Soud proto žalobu znovu řešil v říjnu 2013, ale ani tehdy s ní město neuspělo. Znovu se proto s kasační stížností obrátilo na Nejvyšší správní soud, kde rovněž nebylo úspěšné. Nové vedení už se ve sporu rozhodlo nepokračovat.

Moravskoslezský kraj se dlouhodobě potýká se zhoršenou kvalitou ovzduší, které patří k nejhorším v Evropě. Kromě průmyslu, dopravy a lokálních topenišť míří podle odborníků do regionu znečištění ze sousedního Polska.

Martina Helánová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů