Čtvrtek, 28. března 2024

O víkendu se budou po celém Česku sčítat vodní ptáci

O víkendu se budou po celém Česku sčítat vodní ptáci

Tento víkend budou ornitologové v Česku sčítat vodní ptáky v rámci jubilejního padesátého ročníku Mezinárodního sčítání vodních ptáků (International Waterbird Census - IWC). Do akce se v ČR zapojí i ochránci přírody a některé skautské oddíly. Ve světě se akce uskuteční ve stovce států pěti kontinentů. ČTK o tom dnes informovala Zuzana Musilová z katedry ekologie Fakulty životního prostředí ČZU v Praze.

Tisíce dobrovolníků každoročně v rámci IWC kontrolují přibližně 20.000 vodních a mokřadních lokalit. Celosvětově bývá sečteno kolem 20 milionů jedinců 175 druhů vodních ptáků. V Česku bylo například v roce 2013 sečteno 638 lokalit a na nich bylo zjištěno 60 druhů vodních ptáků v celkovém počtu 224.860 exemplářů. Ornitologové tehdy zjistili, že na území ČR se vyskytuje například téměř 30.000 hus běločelých, přes 2,5 tisíce racků bouřních a 161 ledňáčků říčních.

Na střední Moravě se letos sčítání zúčastní členové Moravského ornitologického spolku. Plánují zkontrolovat nezamrzlé úseky řek Moravy a Bečvy i menších toků, rybníky a štěrkopísková jezera. Chtějí posčítat například všechny volavky, potápky, kormorány, hvízdáky, lysky i exotické kachničky mandarinské. Ty občas unikají chovatelům a stávají se součástí tuzemské fauny. Několik kachniček žije například v Olomouci na říčce Bystřičce, uvedla Musilová.

K ochraně vodního ptactva na území ČR se bude v příštích dvou letech upínat větší pozornost. Téměř 28 milionů korun je v projektu, který má zjistit, v jakém stavu jsou tuzemské mokřady. Ornitologové budou díky tomu moct zkoumat vodní ptactvo, jež se v mokřadech vyskytuje. Projekt koordinuje ministerstvo životního prostředí. Až 80 procent rozpočtu půjde z takzvaných norských fondů, MŽP poskytne 5,6 milionu korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů