Středa, 24. dubna 2024

Celníci zadrželi nelegální zásilky motýlů, brouků a mušlí

Celníci zadrželi nelegální zásilky motýlů, brouků a mušlí

Celníci z pražské Ruzyně odhalili minulý týden čtyři poštovní zásilky s chráněnými druhy motýlů, brouků a mušlí, které byly do České republiky odeslány z Ruska a Thajska. Všechny exempláře byly dovezeny bez povolení, informovala dnes ČTK mluvčí ruzyňských celníků Šárka Miškovská.

V zásilkách, které celníci objevili na celní poště v Praze 5, bylo celkem 191 motýlů a 32 brouků v sušeném stavu a čtyři lastury mušlí zév o velikosti 17 a 23 centimetrů.

S celníky spolupracovali na identifikaci živočichů pracovníci České inspekce životního prostředí (ČIŽP). Zjistili mimo jiné, že jeden z balíků obsahoval šest exemplářů motýla jasoně červenookého, který patří do seznamu nejpřísněji chráněných živočichů. Patří mezi druhy, kterým hrozí vyhubení nebo jsou tak vzácné, že jakýkoliv obchod s nimi by ohrozil přežití celého druhu, uvedla inspekce.

Obchod s živočichy a rostlinami uvedenými na tomto seznamu je zakázán. "Dovoz nejpřísněji chráněných živočichů je možno kvalifikovat jako trestný čin neoprávněného zacházení s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami," dodala Miškovská. Případ se zadrženými poštovními zásilkami celníci dále vyšetřují.
Inspekce životního prostředí upozornila, že k vývozu a dovozu zadržených chráněných druhů jsou potřeba zvláštní povolení. "Nyní vyzveme adresáty k doložení dokladů, a pokud je nepředloží, budou motýli i lastury zabaveni a stanou se majetkem státu," uvedla mluvčí ČIŽP Radka Burketová.

Na pražském letišti loni celníci odhalili 97 případů pašování nejpřísněji chráněných živočichů. Zabavili například 92 kilogramů klů vzácného slona afrického, dvou rohů nosorožce a 47 živých želv. Zadrželi i pašeráky lastur, korálů, motýlů, brouků, kaktusů či orchidejí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů