Pátek, 26. dubna 2024

Mládkova vize: větší Temelín i Dukovany

Mládkova vize: větší Temelín i Dukovany

Nejpozději do roku 2037 Česko potřebuje postavit a spustit dva nové jaderné bloky. S ohledem na udržení zaměstnanosti má jeden z nich vyrůst v jihočeském Temelíně a druhý v Dukovanech na jižní Moravě. Takové jsou hlavní závěry dlouho očekávaného vládního návrhu, který má určit budoucnost jaderné energetiky v zemi.

Materiál začíná doporučením, že je "z pohledu státu žádoucí neodkladně zahájit přípravu na výstavbu jednoho jaderného bloku v lokalitě Temelín a jednoho bloku v lokalitě Dukovany". Do provozu se mají dostat nejpozději v roce 2037, aby včas nahradily dožívající dukovanské reaktory z 80. let minulého století.

Varianta jednoho nového reaktoru v Temelíně a druhého v Dukovanech není úplně nová, ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek ji několikrát zmínil již v loňském roce. Autoři vládní jaderné strategie nicméně přiznávají, že výstavba obou bloků v jediné lokalitě by vyšla až o 20 procent levněji.

Dokument odpovídá též na otázku, kdo by měl být investorem nových jaderných bloků. Preferovaným řešením je svěřit dostavbu společnosti ČEZ, a to buď přímo, nebo prostřednictvím její stoprocentní dceřiné společnosti. Pouze v případě, že by ČEZ zájem neměl, mají nastoupit jiní uchazeči, jako třeba finanční investoři, velcí odběratelé energie nebo dodavatelé jaderné technologie. Ministerstvo naopak nedoporučuje, aby nové bloky stavěl nově založený podnik pod stoprocentní kontrolou státu.

Na nejcitlivější otázku, tedy kdo bude garantovat návratnost stamiliardové investice do nových jaderných bloků, však národní akční plán neodpovídá. Podle vyjádření ministerstva průmyslu a obchodu má "obchodně-investiční model pro zajištění výstavby" určit až navazující studie, která má být hotova do konce tohoto roku.

Dokument nazvaný Národní akční plán rozvoje jaderné energetiky v ČR vznikl na ministerstvu průmyslu a obchodu, spolupracovalo na něm také ministerstvo financí a experti společnosti ČEZ i Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. Nyní je v připomínkovém řízení, poté se dostane na stůl ministrům Sobotkovy vlády.

Krátká doba na připomínkování návrhu vadí ekologickým aktivistům. "Ačkoliv se s ním ministerstva ani odborná veřejnost nemohly podrobně seznámit, dostaly na připomínky pouhých pět dnů," uvedl Edvard Sequens ze sdružení Calla.

Terčem kritiky je také skutečnost, že ministerstvo průmyslu - až na zmínku o cenové výhodnosti jaderné energie oproti spalování černého uhlí a zemního plynu - neposoudilo jiné alternativy, jak chybějící elektřinu vyrobit. "Jiný obrázek nabízí například studie švýcarské banky UBS z loňského roku, která ukazuje, že obnovitelné zdroje mohou konkurovat konvenčním zdrojům - nebo být cenově výhodnější," říká mluvčí Aliance pro energetickou soběstačnost Martin Sedlák.

AUTOR: David Tramba
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů