Pátek, 29. března 2024

Unijní předpisy komplikují prodej bylinných přípravků v ČR

Unijní předpisy komplikují prodej bylinných přípravků v ČR

Dostupnost bylinných a houbových přípravků ze systémů tradičních medicín na českém trhu ohrožuje unijní legislativa i její následný výklad českými úřady. Na tiskové konferenci to dnes uvedli zástupci subjektů, které se v Česku věnují tradiční čínské medicíně. Obávají se, že situaci by mohli dále zkomplikovat změny předpisů, které budou projednávány v Bruselu letos.

Prodej bylinných přípravků v Česku výrazně omezuje unijní nařízení o potravinách nového typu z roku 1997. To mělo původně zamezit přístup obávaných geneticky modifikovaných plodin na unijní trh. V kombinaci se souvisejícím předpisem z roku 2003 však výrazně zkomplikovalo život také prodejcům bylinných přípravků, které se mimo jiné hojně používají v tradiční čínské či indické medicíně.

Prodejci přípravků z léčivých bylin či hub musí dnes mimo jiné složitě prokazovat, že jimi nabízené přípravky byly na unijním trhu dostupné před rokem 1997 minimálně po dobu 15 let a ve významném množství. To je zejména pro malé české firmy podle nich v řadě případů velmi složité.

V závěru roku 2013 bylo s odvoláním na nařízení z roku 1997 v Česku například zakázáno prodávat v čínské medicíně tradičně po staletí používanou houbu outkovku pestrou, která v tuzemsku běžně roste. Prodejci prý nedokázali doložit požadovanou dobu používání houby, byť se prý používala i v ČR. Houba se v asijské medicíně používá na podporu imunity či jako podpůrné léčivo při rakovinných onemocněních.

Mnoho problematických prvků podle Karla Šimonovského z Československé SinoBiologické společnosti obsahuje také připravovaná novela nařízení o potravinách nového typu. Tu má letos projednat Evropský parlament a měla by začít následně platit v roce 2016. Bylinkáři se mimo jiné obávají, že by se přenesením pravomocí centrálně do Bruselu mohl rozšířit počet nepovolených bylin a hub.

Upozorňují také na nestabilitu právního prostředí. "Ministerstvo zdravotnictví k 20.11. na svých internetových stránkách zveřejnilo seznam přípravků, u nichž si myslí, že by mohly být potravinami nového typu, ale dneska to již na webu není," uvedl Šimonovský.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů