Pátek, 19. dubna 2024

Moře u Hongkongu září potenciálně toxickou svítilkou třpytivou

Moře u Hongkongu září potenciálně toxickou svítilkou třpytivou

Modravá záře, která v noci osvětluje moře kolem hongkongského pobřeží, vypadá na první pohled nádherně. To, co může okouzlovat romantiky nebo fotografy, ale znepokojuje mořské biology, protože tento jev způsobuje škodlivá a potenciálně toxická řada svítilka třpytivá (Noctiluca scintillans), napsal zpravodajský server news.som.au.

Svítilka třpytivá vypadá jako řasa a může se chovat jako řasa. Ale řasou tak docela není; jde o jednobuněčný organismus, který technicky vzato může fungovat jako živočich i jako rostlina.

Výskyt těchto organismů umožňuje zemědělské znečištění vody, tyto organismy mohou ohrožovat mořský život i místní rybářství, uvedla oceánoložka Georgijské univerzity Samantha Joyeová, která zkoumala snímky zářící vody kolem Hongkongu.

"Ty fotografie jsou nádherné. Je jen krajně nešťastné, že tuto záhadnou a majestátní modř způsobuje Noctiluca," řekla Joyeová. Stejný problém se podle ní a dalších odborníků čím dál tím častěji objevuje po celém světě.

Noctiluca se živí planktonem a následně ji konzumují další druhy živočichů. Jak plankton, tak svítilka se ve vodě rozšiřují v době, kdy se zvýší přísun dusíku a fosforu spláchnutého z farem na pevnině.

Na rozdíl od podobných organismů sama svítilka neprodukuje chemické látky, které mohou napadnout nervový systém nebo části těla. Ale podle nových studií je její úloha mnohem složitější; vzhledem k tomu, že je jak predátorem, tak kořistí, může v konečném důsledku zvýšit akumulaci toxinů z řas v potravním řetězci, uvedl oceánolog R. Eugene Turner z Louisianské státní univerzity.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů