Čtvrtek, 18. dubna 2024

Splněný sen geologů v Železných horách

Splněný sen geologů v Železných horách

Koncem roku dokončila Agentura ochrany přírody a krajiny ČR realizaci projektu ,,Železné hory- geologicky významná oblast" spolufinancovaného z prostředků Operačního programu Životní prostředí.

,,Sen předchozích generací geologů, totiž možnost názorně přiblížit a ukázat výjimečnou a místy i trochu záhadnou geologickou pestrost Železných hor i běžným návštěvníkům, se nyní stal realitou," komentuje hlavní přínos projektu Vlastimil Peřina, ředitel regionálního pracoviště AOPK ČR Východní Čechy.

Projekt seznamuje návštěvníky s mimořádně různorodou a zajímavou geologií Železných hor. Jeho kostrou je pět informačních stanovišť v podobě vzdušných dřevostaveb s tematickou náplní STAROHORY, PRVOHORY, DRUHOHORY, HLUBINNÉ VYVŘELINY a HYDROGEOLOGIE. Stanoviště se nacházejí například v Nasavrkách, ve Vápenném Podole nebo u zříceniny hradu Lichnice. Před dřevostavbami jsou venkovní expozice horninových bloků, na kterých je pro zdůraznění minerální stavby, struktury a textury horniny vyleštěna část plochy. Z informačních tabulí uvnitř objektů se lze dozvědět více o daném tématu včetně odkazů na blízké lokality.

Těchto navazujících lokalit je celkem 34, každá s informační tabulí poutavě přibližující konkrétní geologický jev. Návštěvník se dočte, kde se tu Železné hory vzaly, kolik je zaplavilo moří, kde bouřily sopky, kde se těží žuly, rudy či nerudy. Uvidí také fotografie zkamenělin, zajímavých hornin a minerálů.

Na některých místech byly v opuštěných lomech zpřístupněny reprezentativní skalní výchozy, na několika význačných skalách jsou instalovány nerezové tabulky s názvem horniny.

Proběhla i rekonstrukce naučné stezky Údolí Doubravy. Narušené úseky stezky jsou nově zpevněny kamennou rovnaninou, či zásypem. Pro větší pohodlí návštěvníků byly opraveny či vybudovány kamenné a ocelové schody, lávky a zábradlí. Jedenáct informační panelů mezi Horním mlýnem u Chotěboře a obcí Bílek přiblížuje přírodní zajímavosti a krásy přírodní rezervace.

V rámci projektu, který svojí náplní navazuje na informační systém Národního geoparku Železné hory, byly vytvořeny i tiskové propagační a informační materiály.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů