zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

Na málo vodnatém Rokycansku se výrazně zvýšila populace bobrů

01.02.2015
Příroda
Na málo vodnatém Rokycansku se výrazně zvýšila populace bobrů

Výrazný nárůst počtu bobrů evidují v posledních týdnech ochránci přírody na Rokycansku, kde je málo vodních toků a ploch. V okrese se v minulých desetiletích vyskytovali velmi výjimečně, a to pouze na největší řece Berounce. Nyní jsou už také na potocích a dalších vodních plochách. ČTK to řekl předseda rokycanské pobočky Českého svazu ochránců přírody Pavel Moulis.

V Plzeňském kraji už žijí stovky bobrů. Objevují se hlavně na Kateřinském potoce, Mži, Úslavě a Křemelné. Z Tachovska a Domažlicka se rozšiřují do vnitrozemí kraje, uvedl Moulis.

Zatímco v minulých letech se tato zvířata objevovala za Plzní jen na Berounce pod Bukoveckou papírnou a u Dolanského mostu, nyní už postupují dále na Prahu. "Vyskytují se na vodních nádržích Klabava a Veselá u Hrádku, Litohlavském potoce a Boreckém rybníku," řekl Moulis. Jde o mladá zvířata hledající nová teritoria. Dřívější místa už jsou nasycená, hlodavci putují a propojují se různé populace.

Bobr evropský se po přechodném vyhubení na přelomu 18. a 19. století začal vracet do Čech v 80. letech minulého století z několika směrů - z Polska, Rakouska a Bavorska. V Plzeňském kraji se po desetiletích objevil kolem roku 1985 na Domažlicku u Srb a následně u Železné. "Vzhledem k tomu, že jsou to silná zvířata, nemající žádné přirozené nepřátele, jejich stavy stoupají," řekl Moulis.

Za posledních deset let se stavy v Plzeňském kraji zvýšily zhruba třikrát. "Velké škody ani problémy zatím nepůsobí," řekl Moulis. Také na Rokycansku už ale budují velmi pevné hráze z větví a drnů a kupovité hrady. Porážejí už i velké listnaté stromy, které jim slouží jako zimní zásobárna lýka, kůry a listů. Malé toky si tak přizpůsobují ke svému obrazu, což postupně může způsobovat komplikace.

Bobr evropský, druhý největší hlodavec na světě, je plachým zvířetem. "Lidé spíše potkají jeho pobytová znamení. Může si ale na lidi zvyknout," uvedl Moulis. Měří až jeden metr, váží až 30 kilogramů a může žít až do 35 let. Živí se hlavně lýkem a větvičkami vrb, topolů a olší, ale také jasany, javory, duby, bylinami, kukuřičnými klasy nebo plody ovocných stromů. Aktivita bobrů je celoroční.

Václav Prokš

Zdroj: ČTK

Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?

Další články
Podněty ZmapujTo
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí