Pátek, 26. dubna 2024

Modernizované tramvaje Škoda pro Prahu

Modernizované tramvaje Škoda pro Prahu

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) představí nový design tramvají ForCity Alfa (15T).Změny se projeví nejenom ve venkovním vzhledu vozu, ale i v dílčích úpravách interiéru. Tramvajový vůz 15T také dozná několika technických změn, které vylepší kvalitu cestování a komfort přepravy.

Zásadní změny čekají především v prostoru tramvají určeném pro cestující, do kterého bude zavedena klimatizace a také wifi připojení na internet s technologií LTE. Obojí již DPP ve vybraných vozech testoval a tyto úpravy byly cestujícími přijaty jednoznačně pozitivně. Stávající dřevěné sedačky ve vozidlech potom nahradí sedačky plastové s lepším bočním vedením.

Výrazně upravena bude barevnost tramvají, horní pás vozu bude bílý (oproti stávajícímu tmavému provedení), bílá barva místo šedé bude použita i pod okny. Střední díl čela vozu bude žlutooranžový a celé čelo dostane nový design - pro rychlejší a levnější opravitelnost po nehodách dojde ke snížení počtu plastových dílů.

,,DPP stojí především o neustálé vylepšování komfortu přepravy a služeb pro naše cestující. Představované novinky prošly důkladným testováním a dostalo se nám na ně pozitivních reakcí. První takto upravené vozy v pražském provozu představíme v průběhu letošního května," řekl Jaroslav Ďuriš, generální ředitel DPP.

Na úpravách tramvají 15T modelové řady 2015 pro DPP spolupracoval jejich výrobce Škoda Transportation s doc. Ing. arch. Patrikem Kotasem. Kromě změn ve vzhledu a komfortu pro cestující ale nová řada tramvají 15T zaznamená i některé technické změny. Velkou úpravou projde mechanická brzda, jejíž třmen bude opatřen magnetem, který zafixuje brzdové desky tak, aby nedocházelo k nežádoucímu hluku při přejezdech přes kolejová křížení a jiné nerovnosti. Do kabiny řidiče pak bude vyvedena zásuvka 230V pro potřeby servisu a jednodušší úklid vozů.

,,Jsem rád, že jsme s Dopravním podnikem dospěli k dohodě, jejímž výsledkem je i tento redesign tramvaje ForCity. Její nová podoba reflektuje nejen připomínky zaměstnanců Dopravního podniku, ale i samotných cestujících. Věřím, že všechny změny ve vysoké míře přispějí ke zvýšení komfortu uživatelů MHD v Praze," řekl Tomáš Ignačák, generální ředitel Škoda Transportation.

Zpočátku bude pražskými ulicemi jezdit 125 takto upravených vozů. DPP potom plánuje v rámci modernizace provozu každoročně nakoupit dalších 32 vozů.

Další informace:

Lubomíra Černá
Škoda Transportation
737 281 550
lubomira.cerna@skoda.cz

Kontakty pro více informací od DPP Praha:

E-mail: tiskoveoddeleni@dpp.cz

ZDROJ. www.skoda.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů